• 28 Οκτωβρίου, 2021

Αλ. Τσίπρας: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis να κάνει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

 Αλ. Τσίπρας: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis να κάνει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο τους τελευταίους οκτώ μήνες επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τα εθνικά θέματα.

Απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική κι αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, με αιχμές πως ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε, αλλά το έκανε αυτό «ενώ όλος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελορίζου κι ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν» συνέχισε, «ωστόσο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έπραξε η χώρα και τον Οκτώβριο του 2018».

Αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας είπε πως «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι σε μεγάλο βαθμό Ευρωτουρκικές οι διαφορές» και πρόσθεσε πως στον βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση «ζήτησα και συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία».

Μία είναι ουσιαστικά η διαφορά μας, τόνισε, η υφαλοκρηπίδα. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι παράνομο. Αυτή τη μία διαφορά να τη λύσουμε με την Τουρκία αλλά όχι σε καθεστώς απειλών και εκβιασμών, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.