“Ακτινογραφία” των εξαγγελιών Μητσοτάκη: Τι είπε, τι δεν είπε, τι άφησε μετέωρο

 “Ακτινογραφία” των εξαγγελιών  Μητσοτάκη: Τι είπε, τι δεν είπε, τι άφησε μετέωρο

Με μεγάλο καλάθι στα εξοπλιστικά, με μικρότερο στα οικονομικά, εμφανίσθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια ομιλία που κινήθηκε ακριβώς σε αυτούς τους δύο άξονες (άμυνα και οικονομία), υπονοώντας το λεπτό νήμα που ενώνει τους δυο αυτούς τομείς. Ότι, με άλλα λόγια, πρέπει να στηριχθεί η άμυνα της χώρας, ως εκ τούτου δεν υπάρχει ταμείο για γενναία οικονομικά μέτρα.

Πάντως, όπως προ εβδομάδος έλεγε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στον Real FM και τους Σ. Κοτρώτσο και Π. Αμυρά, η επιβάρυνση για το ταμείο στα εξοπλιστικά γίνεται άμα τη παραλαβή των οπλικών συστημάτων, όχι εμπροσθοβαρώς δηλαδή.

Φαίνεται, έτσι, ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν άνοιξε περισσότερο το σακούλι, φοβούμενος το βάθος που μπορεί να έχει η οικονομική κρίση σε συνδυασμό και με την άδηλη εν πολλοίς, πορεία του κοροναϊού (ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή, ανάγκη για πρόσθετη στήριξη του ΕΣΥ, δοκιμές για εμβόλιο κ.ο.κ.).

Και ο ίδιος, άλλωστε, έκανε εισαγωγικά λόγο για «το ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται». Κατά συνέπεια, η αστάθεια επιβάλλει αμυντική τακτική, σκέφθηκαν και αποφάσισαν στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πάντως, ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν, κατά τον πρωθυπουργό, έστω και αν απέφυγε, για άλλη μια φορά, να αναγνωρίσει τη χρησιμότητα του μαξιλαριού που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω της…

Χειρότερα από το Κραχ του ‘29

Τούτων δοθέντων, χρήσιμο είναι να δούμε πιο αναλυτικά κάποιες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Απέφυγε, φυσικά, να αναλάβει δεσμεύσεις σε βάθος χρόνου -οι καιροί «απαιτούν όχι μόνο μεσοπρόθεσμο πλάνο, αλλά κυρίως άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα»- δήλωσε και τούτο γιατί, όπως σημείωναν και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ούτε στην (υπόλοιπη) Ευρώπη αλλά ούτε και στην Ελλάδα φυσικά, υπάρχει δυνατότητα για μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο με τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους αλλά και όλο το 2021, δηλαδή τι …ουρές θα αφήσουν πίσω.

Σημαντική, εν πρώτοις, η ανακοίνωση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατ’ εφαρμογήν των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ, ενώ για την εισφορά αλληλεγγύης ο πρωθυπουργός έκανε την έκπληξη εξαγγέλλοντας την κατάργηση, και όχι τη μείωσή της. Προσοχή όμως, μόνο για ένα χρόνο, το 2021, και μετά βλέπουμε

Το παράδειγμα που επελέγη («ένας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος, με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ») μάλλον δεν αφορά και πολλούς συμπολίτες μας…

Σε ό,τι αφορά την επόμενη κυβερνητική εξαγγελία στην οποία αποδίδει «μεγάλη σημασία» ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος εμφατικά σημείωσε, το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, είναι κάτι που θα κριθεί στο μέλλον προφανώς.

Κατ’ αρχήν πάντως, σε συνθήκες οικονομικής καταστροφής -«οι Έλληνες βιώνουμε σήμερα συνέπειες μεγαλύτερες ακόμα από εκείνες του Κραχ του 1929», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης- κάθε επιχειρηματίας παλεύει για τη διάσωση της επιχείρησής του, όχι την επέκτασή της. Ενώ αναφορικά και με την εξαγγελία επέκτασης του προγράμματος «Συνεργασία» ως το τέλος του 2020, το εν λόγω πρόγραμμα ως τώρα δεν έχει δώσει λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα των εργαζομένων, ενώ για την άμεση έναρξη του τρίτου κύκλου της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, οι παραγωγικοί φορείς μάλλον δεν θα έμειναν ικανοποιημένοι στο άκουσμα της συγκεκριμένης εξαγγελίας.

Δυσαρεστημένοι συνταξιούχοι

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, όπως αναμενόταν, την καταβολή (τον Οκτώβριο) των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. στους συνταξιούχους: πρόκειται για τη γνωστή κυβερνητική απόφαση για ψαλιδισμένα αναδρομικά, καθώς αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι αναδρομικά, δώρα και επιδόματα. Εξαγγελία που εξαιρεί τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν λαμβάνειν από αναδρομικά σε κύριες συντάξεις.

Η αναστολή, εξάλλου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 καταβολής κάθε οφειλής, φορολογικής και ασφαλιστικής, που είχε αποφασιστεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, είναι θετική μεν, αλλά ίσως όχι αρκετή για ανθρώπους που έχουν «0» στον τραπεζικό λογαριασμό τους και που θα περίμεναν, προφανώς, κάτι παραπάνω… Όσον αφορά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα επιδόματα ανεργίας, κι εδώ η ζωή θα δείξει τι ισχύει και τι όχι –και σύντομα μάλιστα.

Ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Κλείνοντας και καθώς ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, με τη φράση μάλιστα, «πρέπει να διαβάζει κανείς το μέλλον, πριν το μέλλον γίνει παρόν», σίγουρα χρήζει εξειδίκευσης η αναφορά του για «εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα, καθιερώνονται νέα δικαιώματα που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας, ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης».

Ποιες, δηλαδή, είναι οι «παρωχημένες ρυθμίσεις» και τα «νέα δικαιώματα» -και τούτο γιατί αν είχαν φωνή να μιλήσουν οι 25άρηδες και 30άρηδες εργαζόμενοι, θα είχαν να περιγράψουν ένα ζοφερό εργασιακό τοπίο.

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης, όπως είπε, «της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού κουμπαρά. Για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα».

Το «πώς» θα προκύψει αυτό χωρίς μείωση συντάξεων, χωρίς αύξηση φορολογίας, χωρίς «τρύπα» στα δημοσιονομικά, είναι κάτι που θα πρέπει να εξηγήσει ο Πάνος Τσακλόγλου, που για αυτό το λόγο, άλλωστε, τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Μείζων ή μοναδική διαφορά;

Και κάτι για τα ελληνοτουρκικά για το τέλος. Καταγράφουμε την απορία κάποιων συμπολιτών μας για την αποστροφή του πρωθυπουργού, «αν η Τουρκία δεν συμφωνεί για το θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά μας, την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση». Με άλλα λόγια, έλεγαν, αν η μοναδική διαφορά μετατρέπεται σήμερα σε μείζονα, ποιες είναι οι, κατά τον κύριο Μητσοτάκη, ελάσσονες;

Όπως και τη δική της ιδιαίτερη αξία έχει η παρατήρησή του ότι κατά το παρελθόν η χώρα πραγματοποίησε «πολυέξοδες και όχι πάντοτε εύστοχες εξοπλιστικές αγορές», στέλνοντας, έτσι, το μήνυμα, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί σήμερα.

Προχώρησε, παρά ταύτα, στην ανακοίνωση ενός εξοπλιστικού προγράμματος – μαμούθ, χωρίς να έχει ενημερώσει Βουλή και πολιτικά κόμματα.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα