• 29 Νοεμβρίου, 2021

Ακροδεξιός γκραφιτάς κλήθηκε από τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης να ζωγραφίσει τους ήρωες του ‘21

 Ακροδεξιός γκραφιτάς κλήθηκε από τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης να ζωγραφίσει τους ήρωες του ‘21

Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης ο γκραφιτάς που αυτοαποκαλείται «Εύρυτος» ζωγράφισε στους τοίχους του δήμου πρόσωπα ηρώων της ελληνικής επανάστασης.

Ο ίδιος φαίνεται να έχει υπογράψει στο παρελθόν πλήθος έργων με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο ενώ ακόμα και το στυλ των γραμμάτων που χρησιμοποιεί θυμίζουν σβάστικα.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος μοιράστηκε πριν λίγες μέρες στην σελίδα του στο Facebook φωτογραφίες με τα νέα έργα του «Εύρυτου» γράφοντας:

«Τιμούμε τους ήρωες μας. Όπως είχα ανακοινώσει ο Δήμος μας θα διοργανώσει σειρά θεματικών εκδηλώσεων και δράσεων για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια Ελευθερίας.

Στα πλαίσια αυτά με τον καλλιτέχνη graffiti Εύρυτος και το απίστευτο ταλέντο του ξεκινήσαμε την απεικόνιση όλων των ηρώων μας σε τοίχους της πόλης όπως περιμετρικά στο Αθλητικό μας Κέντρο στην Λ Κύπρου.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιοί την ένδοξη ιστορία μας ο Δήμος μας τιμάει τους Ήρωες μας».

Στις φωτογραφίες που μοιράστηκε ο Δήμαρχος ο νεαρός φαίνεται να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του ενώ σε άλλες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εμφανίζεται να ζωγραφίζει υπό την επίβλεψη του ίδιου του Δημάρχου, ενός ιερέα και ενός αστυνομικού.

Όπως αναφέρει το Info-war, σε παλαιότερα σχέδια που φέρουν την υπογραφή του, υπάρχει κάλεσμα να καούν μουσουλμανικά τεμένη. Σε άλλο, ο δημιουργός καλεί όλους τους «μπάσταρδους Αριστερούς» να αυτοκτονήσουν – όπως υποστηρίζει ότι έκανε και Αρης Βελουχιώτης, τον οποίο αποκαλεί «αδερφή».

Πολλά ακόμη έργα του, εικόνες των οποίων κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, εμπεριέχουν ναζιστικά, ισλαμοφοβικά και συνωμοσιολογικά μηνύματα ενώ καλούν σε πράξεις βίας εναντίον μειονοτήτων.

Τέλος, οι αναρτήσεις του γκραφιτά τράβηξαν και την προσοχή του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Γιάννη Λαγού που δήλωσε την υποστήριξη του στον καλλιτέχνη.

Δείγμα των έργων του Εύρυτου, παραθέτει το infowar του Άρη Χατζηστεφάνου: