• 5 Αυγούστου, 2021

Ακατάλληλες 60 εκατομ. δόσεις της J&J – Προληπτικά μέτρα από ΕΜΑ

 Ακατάλληλες 60 εκατομ. δόσεις της J&J – Προληπτικά μέτρα από ΕΜΑ

Να πετάξει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson έναντι του Covid-19 -19, οι οποίες κατασκευάστηκαν σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης και δεν είναι κατάλληλες για χρήση, κάλεσε η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων (FDA) την εταιρεία. Σύμφωνα με τους New York Times, οι δόσεις ανέρχονται σε περίπου 60 εκατομμύρια.

Παράλληλα, έδωσε το «πράσινο φως» σε δύο παρτίδες του σκευάσματος που παρήχθησαν εκεί και μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε να εξαχθούν σε άλλες χώρες, χωρίς να αναφέρει αριθμό. Πρόκειται για ποσότητα που φτάνει συνολικά τα 10 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές με γνώστη του θέματος.

Όπως γράφει η «La Stampa», θα γίνει διανομή αυτών των δόσεων εκτός των ΗΠΑ αλλά με την προειδοποίηση ότι το κράτος δεν εγγυάται ότι παρασκευάστηκαν υπό τις σωστές συνθήκες.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σχετικά ότι για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των εμβολίων, οι επιβλέπουσες αρχές συνιστούν να μη διατεθούν πατρίδες εμβολίων, που περιέχουν αυτό το ενεργό συστατικό παρασκευασμένο την ίδια περίοδο που καταγράφηκε η μόλυνση.

Ο ΕΜΑ υποστηρίζει πως, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι «μολυσμένες» δόσεις δεν προορίζονταν για την αγορά της Ευρώπης και πως τα εμβόλια που έχουν διατεθεί στην Ε.Ε. δεν έχουν επηρεαστεί από τέτοιους είδους μόλυνση.

Όμως, το Reuters και η Deutsche Welle μεταδίδουν ότι ο ΕΜΑ δεν φαίνεται να γνωρίζει πόσα «μολυσμένα» εμβόλια έχουν διατεθεί εντός της Ένωσης, η οποία δεν αναμένει την τήρηση του συμβολαίου με την εταιρεία.

«Οι αρχές στην Ε.Ε. καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό και να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τυχόν καθυστέρηση» σημειώνει ο ΕΜΑ, που εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση για τη μόλυνση στις εγκαταστάσεις του Μέριλαντ, μετά την απόφαση του FDA.

Το προβληματικό εργοστάσιο
Θυμίζουμε ότι η παραγωγή στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης έχει διακοπεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς τον Μάρτιο, κατά τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου, διαπιστώθηκε πως 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J είχαν καταστραφεί σε αυτή τη μονάδα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions.

Εκτός από το εμβόλιο της J&J, στον ίδιο χώρο παρασκευαζόταν και το εμβόλιο της AstraZeneca και συστατικά του δεύτερου αναμίχθηκαν κατά λάθος με εκείνα του πρώτου. Ως αποτέλεσμα, αχρηστεύτηκαν 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J. Τα εμβόλια αυτά δεν βγήκαν ποτέ από το εργοστάσιο για να διανεμηθούν, διαβεβαίωσαν τότε οι αρχές.

Επίσης, τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρήχθησαν στην ίδια μονάδα, περιμένουν ακόμη το «πράσινο φως» των αρχών για να εξαχθούν. Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει αυτά τα εμβόλια σε φτωχές χώρες, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax.