Άκαρπη η συνάντηση Γκουτέρες – Λαβρόφ

 Άκαρπη η συνάντηση Γκουτέρες – Λαβρόφ

Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση  του γγ του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εμπλοκή της Δύσης στη “στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η εμπλοκή της χρησιμοποιήθηκε “ως βάση για τον περιορισμό, τον έλεγχο και την επιδείνωση της κατάστασης της Ρωσίας”.

Βλαντιμίρ Σολόβιεφ: Ποιός είναι ο Ρώσος δημοσιογράφος και προπαγανδιστής του Πούτιν- Γιατί η Μόσχα ισχυρίζεται πως θέλει να τον δολοφονήσει ο Ζελένσκι

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης για την τρέχουσα σύγκρουση την “παραβίαση” της Δύσης στον “γεωπολιτικό χώρο” της Ρωσίας, παραμερίζοντας τη ρωσική επιρροή στην Ουκρανία.

Επανέλαβε τον τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου για τους κατοίκους του Ντονμπάς, ότι χρειάζονταν την απελευθέρωση από τους “Ναζί”.

Τέλος, δεσμεύθηκε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων.

“Ειλικρινείς” χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ο Αντόνιο Γκουτέρες και επανέλαβε την άποψη του ΟΗΕ ότι ο πόλεμος ήταν παραβίαση της ακεραιότητας του εδάφους της Ουκρανίας και κατά του καταστατικού του ΟΗΕ.

Είπε ότι παρά τη διαφορά στη θέση σχετικά με την αιτία του πολέμου, ήταν προς το συμφέρον όλων να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και ζήτησε ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων.

Ο Γκουτέρες ολοκλήρωσε τη δήλωσή του κάνοντας έκκληση για σεβασμό των διεθνών νόμων και επιστροφή στη συνεργασία προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των επιδημιών.

Μανώλης Δράκος