• 3 Αυγούστου, 2021

Αιφνιδιασμός από την στάση του Ερντογάν – Ανοιχτό μέτωπο με Σαμαρά

 Αιφνιδιασμός από την στάση του Ερντογάν – Ανοιχτό μέτωπο με Σαμαρά

Κάποιοι βασιζόμενοι στην προχθεσινή χλιαρή ομιλία του στα Κατεχόμενα έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι το αυτί του Ερντογάν… ίδρωσε.

Tης Στεφανίας Μουρελάτου

Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προγραμματίσει για την επέτειο της εισβολής να ξεδιπλώσει την προκλητική του ατζέντα δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του όχι μόνο στο κυπριακό αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ένα μήνα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν όπου οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν στο ανώτατο επίπεδο και παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν απευθυνθεί για την εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου στο ψευδοκράτος ανήμερα του Αττίλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δια στόματος της Προέδρου της Κομισιόν αλλά και απο τις ΗΠΑ με μήνυμα προς τον στενό προεδρικό σύμβουλο, Ιμπραήμ Καλιν, ο Ερντογάν έδειξε ότι δεν θα αποστεί από την τακτική των προκλήσεων για να προσεταιριστεί το εθνικιστικό του εκλογικό ακροατήριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ και σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν ότι η Αθήνα θα συνδράμει την κυπριακή πλευρά σε όλα τα διαβήματα προς ΕΕ και ΟΗΕ.”Αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τις ευρωτουρκικες και ελληνοτουρκικές σχέσεις” σχολίασε κυβερνητικός παράγοντας, που δεν παραγνωρίζει την απρόβλεπτη στάση Ερντογάν.

Επιστολή μαθητή στην Κεραμέως: Με 20.988 μόρια “χάνω τη σχολή μου”

Ωστόσο ακόμη στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει μπει σε πλήρη συγκρουσιακή λογική.

“Δεν θα πρέπει να συνδέονται τα Βαρωσια με γενική όξυνση” εξηγεί ο ίδιος ανώτατος παράγοντας κληθείς να τοποθετηθεί στην υπόθεση εργασίας το θερινό μορατόριουμ έντασης να καταστρατηγηθεί από μέρους της Τουρκίας και τα Βαρωσια να είναι η αρχή ενός νέου γύρου έντασης στο Αιγαίο.

Το τελευταίο προκλητικό κρεσεντο Ερντογάν ανέδειξε πάλι το χάσμα Κυριάκου Μητσοτάκη- Αντώνη Σαμαρά ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά. 

Με σαφέστατες αιχμές για την τακτική κατευνασμού του Τούρκου Προέδρου και τις προσδοκίες για ήσυχο καλοκαίρι, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε οτι δεν έχει νόημα ο διάλογος και πρέπει να καταστούν σαφείς και απαραβίαστες οι εθνικές κόκκινες γραμμές.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε κρύψει την διαφωνία του με την ακολουθούμενη πολιτική στα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα από την συνέντευξη του τον χειμώνα οπότε και είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, είχε πει με νόημα οτι διάλογος δεν νοείται με πειρατές του διεθνούς δικαίου.