Αιφνίδια ματαίωση της ομιλίας Ελισάβετ στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου- Έχει κινητικά προβλήματα

 Αιφνίδια ματαίωση της ομιλίας Ελισάβετ στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου- Έχει κινητικά προβλήματα

Φωτό ΚΡΙΣ ΤΖΑΚΣΟΝ/ BBC- Η βασίλισσα, που εμφανίστηκε στα εγκαίνια του κοινοβουλίου την περασμένη χρονιά, θα το χάσει για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα κάνει την παραδοσιακή εναρκτήρια ομιλία της για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινάει αύριο εξαιτίας σοβαρών κινητικών προβλημάτων. Αυτό ανακοινώθηκε από το παλάτι.

Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη καθώς η βασίλισσα στα 70 χρόνια της θητείας της μόνο άλλες δύο φορές δεν κήρυξε την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Το 1959 και το 1963 επειδή και τις δυό ήταν έγκυος.

Αύριο θα την αντικαταστήσει ο πρίγκιπας Κάρολος.

Κάθε χρόνο η εναρκτήρια ομιλία της βασίλισσας στην βουλή σηματοδοτεί την έναρξη της νέα κοινοβουλευτικής περιόδου και πέρα από το εθιμοτυπικό έχει και ουσιαστική αξία καθώς ανακοινώνονται όλα τα βασικά νομοσχέδια που έχει προγραμματίσει να φέρει προς ψήφιση στην βουλή η κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει αναλυτικότερα το BBC:

Η βασίλισσα αποχώρησε από τα φετινά εγκαίνια του κοινοβουλίου και την ανάγνωση της ομιλίας της βασίλισσας, ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1963 που η βασίλισσα θα χάσει αυτή τη συνταγματική τελετή, η οποία καθορίζει τα νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης.

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα εκφωνήσει την ομιλία την Τρίτη για τη βασίλισσα. Η 96χρονη μονάρχης έχει κινητικά προβλήματα και αναγκάστηκε να ακυρώσει μια σειρά από πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έλεγαν ότι η βασίλισσα ήλπιζε να παρευρεθεί, αλλά τώρα επιβεβαίωσε ότι δεν θα πάει στην τελετή στο Γουέστμινστερ, λόγω «επεισοδιακών προβλημάτων κινητικότητας».

Μια δήλωση ανέφερε ότι η βασίλισσα, σε συνεννόηση με τους γιατρούς της, αποφάσισε απρόθυμα να μην παραστεί στα εγκαίνια της Πολιτείας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο δούκας του Κέιμπριτζ, έλαβαν από κοινού την εξουσία να ανοίξουν το Κοινοβούλιο για λογαριασμό της.

Σεραφείμ Κοτρώτσος