Αιφνίδια κλιμάκωση, στον “αέρα” οι διερευνητικές – Ο Ερντογάν βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο, προβληματισμός στην Αθήνα – Ο ρόλος των ΗΠΑ

 Αιφνίδια κλιμάκωση, στον “αέρα” οι διερευνητικές – Ο Ερντογάν βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο, προβληματισμός στην Αθήνα – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι διερευνητικές επαφές μετά την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα με την οποία στέλνει για έρευνες στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ». Η νέα προκλητική κίνηση έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της Τουρκίας για την συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών. Η κλιμάκωση της έντασης που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση. 

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξεπλάγη από την αλλαγή στάση της Τουρκίας και για αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή ζητούσε να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης από την γειτονική χώρα η οποία δεν κράτησε περισσότερο από δύο μήνες.

  • Οι έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους θα πραγματοποιηθούν από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα έχει προτείνει να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην διεξαγωγή τους.

Ωστόσο ο Νίκος Δένδιας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται η χώρα μας σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει την ρητορική της Άγκυρας, όπως άλλωστε έπραξε όλο το προηγούμενο διάστημα της έντασης.

Η συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για τους S-400 έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν που αναζητά συμμάχους στην Ε.Ε. μέσω συμφωνιών για εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Τούρκος πρόεδρος βλέποντας το Βερολίνο να τάσσεται κατά των κυρώσεων αλλά και τις Βρυξέλλες να ανοίγουν διάλογο μαζί του, άρχισε τον νέο κύκλο προκλήσεων εναντίον της χώρας μας.

Η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές τότε οι «27» θα πρέπει να λάβουν μέτρα απέναντι στην Άγκυρα. Σε αντίθετη περίπτωση η απειλή των κυρώσεων που ζητά η επίμονα η ελληνική πλευρά δύσκολα θα ενταχθεί στα συμπεράσματα της συνόδου. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg υποστήριξε πως η επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας αποτελούν μονόδρομο προκειμένου να σταματήσουν οι προκλήσεις από την γειτονική χώρα.

  • «Οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αλλά πιστεύω ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων, εφόσον είναι αξιόπιστη, μπορεί να αναγκάσει κράτη να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ελπίζω ότι θα συμβεί όσον αφορά την Τουρκία».

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογου του Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός εξωτερικών τον ενημέρωσε για όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει αλλά και για την πορεία των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και συνεχάρη την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το State department το οποίο σε ανακοίνωση του αναφέρει πως η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων θα στηριχθεί πάνω στα θεμέλια που έχουν τεθεί στον Στρατηγικό Διάλογο Ουάσιγκτον-Αθήνας, στις δραστηριότητες του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής διαφοροποίησης με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τελείως διαφορετικό ήταν το κλίμα στην επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκία. Ο  Άντονι Μπλίνκεν δεν έκρυψε την ενόχληση του για τους S-400 και κάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αφαιρέσει από το οπλοστάσιο της του ρωσικούς πυραύλους οι οποίοι αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά Άρθρα