• 30 Νοεμβρίου, 2021

Αγωνία: Όπως πέρσι έτσι και φέτος στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου – Ανεπαρκή μέτρα, συνωστισμός, γεμίζουν οι ΜΕΘ

 Αγωνία: Όπως πέρσι έτσι και φέτος στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου – Ανεπαρκή μέτρα, συνωστισμός, γεμίζουν οι ΜΕΘ

Ο τρόπος των περσινών εορτασμών του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και φέτος η 26η Οκτωβρίου βρίσκει την Θεσσαλονίκη σε οριακή κατάσταση όσον αφορά στην επιδημιολογική της εικόνα.

Τα δείγματα γραφής είναι αποθαρρυντικά. Εκατοντάδες πιστοί έβγαλαν τη μάσκα για να προσκυνήσουν, και η επανάληψη της ίδιας εικόνας στη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου, προκαλούν έντονη ανησυχία.

Σήμερα μετά τις χθεσινές εικόνες τα μέτρα ασφαλείας στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου, είναι πιο αυστηρά. Σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι χθεσινές εικόνες συνωστισμού, έχουν τοποθετηθεί από νωρίς το πρωί κιγκλιδώματα, ενώ κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σταθμευμένες λίγα μέτρα μακριά από τα σκαλιά της εκκλησίας.

Άγιος Δημήτριος-Θεσσαλονίκη

Λόγω του ότι η Τετάρτη 27 Οκτωβρίου – ημερομηνία κατά την οποία γίνεται παραδοσιακά η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη – έχει κηρυχτεί ημέρα εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, λήφθηκε η απόφαση να ακυρωθεί.

Η ανησυχία παραμένει όμως για τη συμπρωτεύουσα καθώς πέρυσι, τέτοια εποχή, καταγράφτηκαν εκατοντάδες θάνατοι στη Θεσσαλονίκη.

Το Σύστημα Υγείας στη συμπρωτεύουσα δέχεται μεγάλη πίεση. Το 90% των κλινών στις ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ και στους γύρω νομούς, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Ειδικά στο νομό Πέλλας τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό, σημειώνοντας τριψήφιο αριθμό.

  • “Ο συνωστισμός θα μετατρέψει την έξαρση σε έκρηξη, όπως πέρσι τον Νοέμβριο” προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, όπου όλη η μονάδα είναι γεμάτη από ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Μεταξύ των επιστημόνων, επικρατεί αγωνία, καθώς τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους προμηνύουν μια δύσκολη επόμενη ημέρα για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη ακυρώθηκαν οι παρελάσεις και σε Κατερίνη, Ημαθία και Πέλλα, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.

  • «Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται» επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι ανεξάρτητα από τις παρελάσεις «θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρυσι».