• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Αγωνία για την παύση λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

 Αγωνία για την παύση λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Την αγωνία του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες για την συνέχεια της αναστολης λειτουργίας της μονάδας Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», με δελτίο τύπου που εξέδωσε (εδώ).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στο συγκεκριμένο τμήμα προσφεύγουν κατά κανόνα και για λόγους προφανείς παιδιά προερχόμενα από χαμηλού εισοδηματικού προφίλ οικογένειες, οι οποίες δεν δύνανται να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της νοσηλείας σε κάποια ιδιωτική κλινική ή ακόμη περισσότερο σε παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του εξωτερικού.

ενώ καταλήγει ότι:

Απευθύνουμε έκκληση  στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη, στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στη διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα, να αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία και την ευθυκρισία που τον διακρίνει, προβαίνοντας άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για τη χωρίς καμία περεταίρω χρονοτριβή επαναλειτουργία του ανωτέρω Κέντρου και την εύρεση και εμπέδωση μίας λύσης μόνιμης και ορθολογικής  ώστε να συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών η σπουδαία πραγματικά προσφορά του Κέντρου κατά τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια στον τόσο ευάλωτο χώρο μας.

Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται πλέον, ενώ επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανήλικους, ακόμη και νεογέννητους, ασθενείς, οι οποίοι εναγωνίως, μαζί με τις οικογένειές τους αναμένουν την επαναλειτουργία του προαναφερθέντος Κέντρου. 

Στον αντίποδα, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο “Αγ. Σοφία” σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αντίστοιχα σημειώνει ότι πρόκειται για την συνέχιση προσωρινού μέτρου εξαιτίας της επιδημίας του κορωναϊού, ενώ τονίζει ότι η συνεργασία που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια με τον Ωνάσεις Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες για περίθαλψη και χειρουργικές επεμβάσεις όπου χρειάζονται.

Το δελτίο τύπου του Υπ. Υγείας, παρατίθεται:

  Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον ευαίσθητο παιδικό πληθυσμό και έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με COVID-19. 

 2.      Όλα τα έκτακτα, επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, καθώς και τακτικά όμοια της καρδιοχειρουργικής λίστας του Νοσοκομείου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 (χρόνος από τον οποίο πραγματοποιούντο  εργασίες στο πλαίσιο μεγάλης δωρεάς για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων) και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιμετωπίζονται από το πρωτοπόρο σε αντιμετώπιση καρδιοπαθειών Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) στα πλαίσια της πολυετούς (από το 2010) μεταξύ των νοσοκομείων  διεπιστημονικής συνεργασίας.

 3.      Τα τακτικά περιστατικά της καρδιοχειρουργικής λίστας του Νοσοκομείου, εξετάζονται από ομάδα ιατρών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και αυτά για τα οποία απαιτείται αντιμετώπιση,  προγραμματίζονται άμεσα

4.      Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο 2019, έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί (32) περιστατικά παιδιών με καρδιοπάθειες στο ΩΚΚ, προερχόμενα από τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π & Α Κυριακού»

5.      Σήμερα, ο Κατάλογος (Λίστα) καταγραφής περιστατικών, ανέρχεται σε (19), για τα οποία ο προγραμματισμός καταγράφεται ως ακολούθως: 

α. 8 περιστατικά έχουν αξιολογηθεί και προγραμματισθεί χειρουργικά έως τέλος Ιουλίου 2020.

β. 5 περιστατικά, προς καρδιακό καθετηριασμό (ειδική εξέταση) και περαιτέρω επαναξιολόγηση, εντός του Ιουνίου 2020.

γ. 6 περιστατικά, τα οποία ΔΕΝ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και θα επανεκτιμηθούν κατά τον χρόνο που ορίζουν τα Ιατρικά Πρωτόκολλα ανά περίπτωση.

6.      Έτερα εκκρεμή περιστατικά ή «Λίστα» αναμονής παίδων με συγγενείς καρδιοπάθειες ΔΕΝ υφίστανται, και τα σχετικά δημοσιεύματα δεν απηχούν την αλήθεια και προφανώς είναι υποβολιμαία.

7.      Πλέον αυτών, τονίζεται ότι η αντιμετώπιση των περιστατικών που παραπέμπονται από το ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» προς το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο,  γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους γονείς των παίδων ασθενών.