• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Αγωγή κατά της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μη εφαρμογή του μηχανισμού για το κράτος Δικαίου

 Αγωγή κατά της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μη εφαρμογή του μηχανισμού για το κράτος Δικαίου

Αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη εφαρμογή του μηχανισμού για το κράτος δικαίου υπέβαλε η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του «τώρα περιμένουμε από την Κομισιόν να δράσει. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις.»

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι είχε προαναγγείλει ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν δεν ενεργοποιήσει πριν από τις 2 Νοεμβρίου τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα που προβλέπει την αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων προς μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου.

«Τα κράτη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν κονδύλια από την ΕΕ. Έχουμε έναν μηχανισμό για αυτό, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τον ενεργοποιεί», είχε γράψει στο Twitter.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση ο Σασόλι δήλωσε: «Όπως ζητήθηκε σε κοινοβουλευτικά ψηφίσματα, η νομική μας υπηρεσία άσκησε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του μηχανισμού για το κράτος δικαίου στο Δικαστήριο σήμερα. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις».

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.