Άγκυρα: Νέες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – Μακριά η συφωνία ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο

 Άγκυρα: Νέες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – Μακριά η συφωνία ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο

Η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν «σύμφωνες» να ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποί τους στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία, όμως είναι μακριά ακόμη από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο» είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η στιγμή που “πάγωσε” η ελληνική Βουλή – Το διπλό σοκ με τους νεοναζί του Αζόφ, οι δικαιολογίες και οι σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και εντός της ΝΔ (vid)

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πιθανή νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Τουρκία. Απευθείας συνομιλίες έγιναν για τελευταία φορά στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και σε αυτές συζητήθηκαν «τα πιο ευαίσθητα θέματα» όπως η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Αποκάλυψε όμως ότι παρουσιάστηκαν κάποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ουκρανίας, επειδή ορισμένες από τις χώρες που προτάθηκαν ως εγγυήτριες ανησυχούν ότι «θα συρθούν σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία», εξήγησε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρωσία υποστήριξε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία υπαναχώρησε από ορισμένες θέσεις που είχε παρουσιάσει στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες η Μόσχα είχε υποδεχτεί θετικά, όμως ο Τούρκος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι αγνοεί περί τίνος πρόκειται.

Μανώλης Δράκος