• 5 Μαρτίου, 2021

Αγια Σοφιά: Θα καλύψουν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες- Πρόταση ειδικών στον Ερντογάν

 Αγια Σοφιά: Θα καλύψουν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες- Πρόταση ειδικών στον Ερντογάν

Την διεθνή κατακραυγή στο εξωτερικό και τον ενθουσιασμό στο εσωτερικό της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει τον βυζαντινό ναο της Αγίας Σοφίας και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco σε τζαμί.

Με το άκουσμα της απόφασης φανατικοί ισλαμιστές προσήλθαν μπροστά στην Αγία Σοφία και φώναξαν συνθήματα πανηγυρισμού για την μετατροπή της σε τζαμί. Ακούστηκε άμεσα από τους μιναρέδες το κάλεσμα του Ιμάμη και έγινε προσευχή μπροστά στην Αγία Σοφία.

Σήμερα, το μνημείο – παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού έμεινε κλειστό για τους επισκέπτες.

O Eρντογάν, ο οποίος εξήγγειλε ότι ο ναός θα είναι έτοιμος για μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου, ζήτησε από τους πιστούς έως τότε να μην πηγαίνουν ούτε μπροστά αλλά ούτε και μέσα στην Αγία Σοφία για να μην εμποδίζουν τα έργα της μετατροπής.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και το ερώτημα πλέον είναι πως θα καλυφθούν τα περίφημα ψηφιδωτά και οι βυζαντινές αγιογραφίες, όπως προβλέπει το Ισλάμ.

Σύμφωνα με κάποιους – μεταξύ των οποίων και ο πρώην Διευθυντής Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Γκιορμέζ – δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.

Ωστόσο, την Τρίτη θα παρουσιαστούν στον πρόεδρο Ερντογάν οι εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές και από την UNESCO, όπως κάλυψη με οπτικά συστήματα ή κουρτίνες που θα κλείνουν κατά τη προσευχή.

To τελευταίο ξεκαθάρισμα με το κεμαλικό καθεστώς έκανε χθες ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας την δική του σφραγίδα, προσυπογράφοντας την απόφαση που καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από το Υπουργικό Συμβούλιο του Κεμάλ το 1934.

Γι αυτό τον λόγο το μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματός του είχε αφιερωθεί στην καταδίκη των ενεργειών της μονοκομματικής περιόδου της Τουρκικής Δημοκρατίας που όπως τόνισε ο ίδιος, κατακρεούργησε το οθωμανικό παρελθόν του Ναού. Γκρέμισαν το πρώτο Οθωμανικό Πανεπιστήμιο, είπε και τόνισε πως ήταν έτοιμοι να ξηλώσουν και τους μιναρέδες αν δεν υπήρχε έκθεση που έλεγε ότι κινδυνεύει με κατάρρευση ολόκληρος ο Βυζαντινός Ναός.

Με πληροφορίες από DW