Αγία Σοφία: “Φυσιολογική η φθορά” στην Αυτοκρατορική Πύλη λένε οι Τούρκοι

 Αγία Σοφία: “Φυσιολογική η φθορά” στην Αυτοκρατορική Πύλη λένε οι Τούρκοι

Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε για την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Μάλιστα, τονίζεται ότι οι εργασίες συντήρησης και αναβίωσης του συμπλέγματος στον εμβληματικό ναό εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με επιμέλεια.

Ανάλυση ABC: Μπορεί η στρατηγική Πούτιν στην Ουκρανία να τον βγάλει νικητή;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας -που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο μας- αποτελεί παράδειγμα (αυτής της επιμέλειας). Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από το χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο».

«Το σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό από 150 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία και δεν τίθεται θέμα αδυναμίας ασφαλείας όσον αφορά τη ζημιά. Όπως μπορείτε να εκτιμήσετε, σε καθεστώς μουσείου δέχονταν 18 με 19.000 επισκέπτες και με τη μετατροπή σε τζαμί ο αριθμός ανήλθε σε 40 με 45.000», σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση.

Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων έκανε γνωστό πως «η Αγία Σοφία που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, μνημείο της UNESCO, κληροδότημα και παρακαταθήκη του Πορθητή, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές δομές στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Η Αγία Σοφία όπως παρέμεινε όρθια για 1484 χρόνια έτσι θα μεταβιβαστεί με την ίδια μεγαλοπρέπεια και στο μέλλον».

Μανώλης Δράκος