Αφήστε τον Καραϊσκάκη στην ησυχία του…

 Αφήστε τον Καραϊσκάκη στην ησυχία του…

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μια ιδιαίτερα φιλότιμη προσπάθεια να αρθεί, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο ύψος της “αρμαγεδδωνικής” συγκυρίας του κοροναϊού. Και το κατορθώνει. Με μηνύματα προς τους πολίτες, με τηλεδιασκέψεις με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους παράγοντες της αγοράς που καταστρέφεται, με παρεμβάσεις υπέρ του κόσμου της εργασίας που νιώθει να κατακρημνίζεται.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Οι Ξανθός και Πολάκης έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συνδράμουν το εξαιρετικά δύσκολο έργο του Κικίλια και του Τσιόδρα (κάτι που ο υπουργός Υγείας αναγνωρίζει), κατέθεσαν προτάσεις, βοήθησαν να επιταχυνθούν μέτρα και πολιτικές στήριξης του ΕΣΥ. Με την αναγκαία κριτική σε εκείνα τα σημεία που θεωρούν πως υπάρχουν επιζήμιες παρεκκλίσεις (ιδιωτικές ΜΕΘ, προσλήψεις κ.ά). Η Αχτσιόγλου το ίδιο σε ότι αφορά τα εργασιακά. Ο Τσακαλώτος επίμονα ζητά μεγαλύτερη μέριμνα για την πραγματική οικονομία και συνδράμει, κι αυτός, στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρήστου Σταϊκούρα να διεκδικήσουν το ευρω-ομόλογο και ευελιξία στην διαχείριση των συνεπειών αυτής της ακραίας περιόδου.

Είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να ανασταλλεί το έργο της αντιπολίτευσης επειδή η χώρα βρίσκεται σε “κατ’ οίκον περιορισμό”. Κριτική διατυπώνουν, άλλωστε, και η Γεννηματά, και ο Κουτσούμπας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Την κάνουν και οι κοινωνικοί φορείς, και οι εκπρόσωποι των κλάδων που βρίσκονται αυτή την ώρα στο επίκεντρο της σοβαρότερης κρίσης που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα εδώ και δεκαετίες. Οι εκπρόσωποι των γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα στα δημόσια νοσοκομεία (που πρέπει να στηριχθούν), οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν χιλιάδες “λουκέτα” και αδυναμία πληρωμής οφειλών, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι. Ακόμα και εκπρόσωποι φορέων που βρίσκονται κοντά στο κυβερνών κόμμα κριτική και προτάσεις κάνουν. Ο Πατούλης, ο Ιατρικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο και άλλοι.

Είναι σαφές πως ούτε σε αναστολή της κριτικής, ούτε σε κατάργηση της αντιπολίτευσης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου πρέπει να πάμε επειδή η χώρα πλήττεται από τον θανατηφόρο κορονοαϊό.

Δεν θα τον αφήσουμε να υπονομεύσει την Δημοκρατία. Εκτός εάν θεωρούν ορισμένοι πως η ομολογία αποτυχίας των συστημάτων και των θεσμών από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν (και όχι μόνον αυτός), προ ημερών, συνιστά κάποια υπονόμευση της δυτικής δημοκρατίας.

Άλλο, όμως, η κριτική και οι προτάσεις, άλλο, ακόμα και η καταγγελλία ορισμένων “πονηρών” παρεμβάσεων, κι άλλο οι ακρότητες.

Ειδικά από εκείνους που διαθέτουν θεσμικούς ρόλους. Ιδιαίτερα, δε, όταν εκπέμπουν τοξικό λόγο που ανταγωνίζεται το δηλητήριο της “άλλης πλευράς” και, εν τέλει, αποπροσανατολίζουν από την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταθεί εποικοδομητικά, τόσο δια της συναινέσεως εκεί που αυτή επιβάλλεται, όσο και δια της κριτικής και των προτάσεων όπου αυτές απαιτούνται.

Ο Σωτήρης Καψώχας δεν θα πάψει ποτέ να είναι δημοσιογράφος. Με αψύ και κοφτερό λόγο. Δικαίωμά του. Ως στέλεχος της διεύθυνσης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ (γραφείο Τύπου), ωστόσο, οφείλει να είναι προσεκτικός. Να μην δίνει λαβές για αποπροσανατολισμό από τα σοβαρά και θεμελιώδη. Να μην υπονομεύει τις προσπάθειες των περισσοτέρων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, πρώτα απ΄ όλα, του Τσίπρα.

Η κριτική του παρέμβαση μέσω του facebook είναι σε κάποιο βαθμό λογική και αποτελεί μια κριτική που δικαιούται να διατυπώσει. Μέχρι την κατάληξή της. Η επίκληση του …Καραϊσκάκη συνιστά μια επιπόλαιη ανοησία. Στην διχαστική ρητορική δεν απαντάς με διχασμό. Μέγα σφάλμα.

Το γεγονός ότι εκ των υστέρων απέσυρε την ανάρτησή του δείχνει ότι κατανόησε το λάθος του- κάτι που επιβάλλει την μη επανάληψή του (αλλιώς…). Θα έπρεπε, όμως, να το είχε σκεφτεί πριν το κάνει. Δεν είναι μόνο …“ο Καψώχας”, πλέον. Και πάνω απ΄ αυτόν υπάρχουν κάποιοι άλλοι –πολύ περισσότερο αναγκαίοι για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα- οι οποίοι είναι κρίμα να “απολογούνται” κάθε φορά για τις προχειρότητες και την “τυφλότητα” καθενός.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Όταν γραφόταν οι προηγούμενες γραμμές το θέμα αφορούσε την περίπτωση του Σωτήρη Καψώχα. Ισχύουν, λοιπόν, ως προς τούτο τα παραπάνω.

Αργότερα, ωστόσο, η Ν.Δ εξέδωσε ανακοίνωση κατά του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου επειδή ανάρτησε τα σκίτσα του γνωστού και πολύ ικανού γελοιογράφου Γιάννη Δερμεντζόγλου

View image on Twitter
View image on Twitter

Επειδή, όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε (ορθώς) περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών και όχι του…χιούμορ, της κριτικής, της σάτιρας και της αντιπολιτευτικής διάθεσης κανενός, καλό θα ήταν η Ν.Δ να σκεφτεί δυο και τρεις φορές πως η παρέμβαση αυτή ελάχιστα απέχει από πρακτικές που και η ίδια έχει καταδικάσει στο παρελθόν.

Εκτός εάν τα σκίτσα του Αρκά κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι έργα τέχνης, ενώ οι γελοιογραφίες του Δερμεντζόγλου με σατιρική διάθεση προς την κυβέρνηση πρέπει να παραπεμφθούν σε κάποιο σατιρο-δικείο.

Λογικό είναι να αναμένει κανείς τις γενναίες παρεμβάσεις των γελοιογράφων υπέρ του συναδέλφου τους για την επίθεση που δέχθηκε από το κυβερνών κόμμα. Εκτός εάν εξαντλήθηκαν από την κόπωση να υπερασπίζονται τα προηγούμενα χρόνια μόνο συγκεκριμένους…

Η απάντηση του Σωτήρη Καψώχα μετά τον σάλο που ξέσπασε:

Επειδή έγινε πολύς θόρυβος με μια ανάρτηση που χρησιμοποίησα παραφραστικα τον Καραϊσκάκη, καλό θα είναι να μην θεωρούν το συγκεκριμένο δάνειο ως κάποιου είδους απειλή. Επειδή τα διάφορα τρολ απομόνωσαν τη συγκεκριμενη φράση και προσπάθησαν να σπεκουλαρουν, παραβλέποντας την ουσία της ανάρτησης που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ευθύνες της διαχείρισης της πανδημίας, να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για απειλή, δεν έχω τη δύναμη άλλωστε να το κάνω, αλλά για μια υπόσχεση ότι με το όπλο της δημοσιογραφικής μου πένας, θα αποκαλύπτω όλα τα περίεργα, μόλις τελειώσει με το καλό η πανδημία. Και για να σταματήσει η σπεκουλα αποσύρω και τη δημοσίευση.

Αναλυτικά η πρώτη ανάρτηση:

Εμείς μένουμε σπίτι και η κυβέρνηση κάνει πάρτι. Μειώνει μισθούς και αποδοχές, ελαστικοποιει την αγορά εργασίας, εξυπηρετεί τους ημέτερους(διπλασιασμός ΜΕΘ ιδιωτών, δώρα 30 εκ.ευρω για τεστ και παραχώρηση κλειστών κέντρων προσφύγων σε συγγενείς και κολλητούς ) και προβαρει το νέο αυταρχικό κράτος. Αφού δεν κατάφερε να ιδιωτικοποιήσει την υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, τώρα ιδιωτικοποιεί προς όφελος της την ατομική ευθύνη , προσδοκώντας ότι η οποία στραβή με τον κορονοιο θα μετατραπεί μέσω των ΜΜΕ σε ένα νέο “εσείς φταίτε”. Επειδή οι καιροί δεν προσφέρονται για μετωπική αντιπαράθεση και κυρίως γιατί έχω κουραστεί να αντιπαλευω την ηλιθιότητα, η οποία έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, ένα μόνο έχω να επισημάνω, παραφραζοντας λίγο τον Καραϊσκάκη. Ας τελειώσει πρώτα αυτός ο εφιάλτης και “όταν γυρίσω θα τους γαμησω”.

Σχετικά Άρθρα