Αφήνει την Κριμαία ο Ζελένσκι: Το status quo της 23ης Φεβρουαρίο και ο παράγοντας Azovstal

 Αφήνει την Κριμαία ο Ζελένσκι: Το status quo της 23ης Φεβρουαρίο και ο παράγοντας Azovstal

Η κόκκινη γραμμή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αφορά πλέον τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Μιλώντας σε βρετανική δεξαμένη σκέψης ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι εκλέχθηκε πρόεδρος όλης της Ουκρανίας όχι μίας μίνι-Ουκρανίας και πως δεν προτίθεται να παραχωρήσει ουκρανικό έδαφος ή να συζητήσει για προσάρτηση από τη Ρωσία ουκρανικού εδάφους.

Επεσήμανε, έτσι, ότι “για να σταματήσει ο πόλεμος, τα πράγματα θα πρέπει να επανέλθουν στο στάτους που υπήρχε στις 23 Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή τη μαζική εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, έχει προτείνει μια 15ετή περίοδο διμερών συνομιλιών για το καθεστώς της Κριμαίας κατά την οποία Ρωσία και Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στην περιοχή.

Όπως υπογραμμίζει το BBC, η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ενδεχομένως να υποδεικνύει μια προθυμία να αποδεχτεί τον ρωσικό έλεγχο της χερσονήσου στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο είναι ασαφές τι θα σήμαινε αυτό για το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ήταν υπό μερικό έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Ο παράγοντας Αζοφστάλ

«Η πιθανή καταστροφή του ουκρανικού στρατού και αμάχων που παραμένουν επί του παρόντος στο έδαφος του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από τους Ρώσους κατακτητές μπορεί να θέσει τέλος σε οποιεσδήποτε διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Εάν σκοτώσουν ανθρώπους που τώρα μπορούν να ανταλλάσσονται αν είναι στρατιωτικοί, ή να αφεθούν ελεύθεροι αν είναι άμαχοι, δεν θα υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε μαζί τους σε διπλωματικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ρωσία νομίζει ότι μπορεί να διαφύγει από διώξεις για εγκλήματα πόλεμου λόγω της πυρηνικής απειλής».

«Η Ρωσία μιλά ανοιχτά για πυρηνικά όπλα. Για το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουν οι ρωσικοί πύραυλοι στις ευρωπαϊκές πόλεις. Το κάνουν αυτό λόγω της αίσθησης της ατιμωρησίας. Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη μέσω απειλών. Η εισβολή στη Ρωσία και η σκληρότητα των στρατευμάτων της στην Ουκρανία έχει αγνοήσει όλους τους κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι κάτι από τον 18ο αιώνα. Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε.

Πηγή: News247, CNN

Βαγγέλης Μαρινάκης