• 30 Νοεμβρίου, 2021

Αφήγημα αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων – Πώς εξηγούν στην κυβέρνηση την… ολιγωρία, οι “καμπάνες” της MARC για τη διαχείριση της πανδημίας

 Αφήγημα αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων – Πώς εξηγούν στην κυβέρνηση την… ολιγωρία, οι “καμπάνες” της MARC για τη διαχείριση της πανδημίας

Ένα τρόπον τινά… εθνικό κάλεσμα απευθύνει η Κυβέρνηση. Μια επίκληση στην κοινή προσπάθεια να κρατηθεί η οικονομία ανοικτή εν μέσω πανδημίας για να μείνει και η κοινωνία όρθια. «Για να στηρίξουμε το Ε.Σ.Υ., τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρέπει η χώρα να είναι ανοιχτή, η οικονομία να λειτουργεί, να παράγεται πλούτος.  Η πολιτική στήριξης για το Ε.Σ.Υ. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και μέσα στην πανδημία και στη συνέχεια απέναντι στις ανατιμήσεις που έρχονται, είναι σήμερα εφικτή, ανάμεσα  στα άλλα,  επειδή η Κυβέρνηση φρόντισε να προχωρήσει έγκαιρα στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το δόγμα των πολλαπλών αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων ήταν η πρώτη φορά που… βγήκε στο πολιτικό προσκήνιο από την Κυβέρνηση εξηγώντας ότι αν η οικονομία παραλύσει, αλυσιδωτά δεν θα μπορεί να υπάρξει στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην λαίλαπα των ανατιμήσεων.

Εξηγώντας επίσης γιατί εν μέσω πολυάριθμων κρουσμάτων ημερησίως και ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία απορρίπτονται πιο δραστικές παρεμβάσεις.

Στην τελευταία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν φύγει για το Λονδίνο, ειπώθηκε ότι αχνοφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης και κατόπιν τούτου η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει συντηρητικά και αυτή την εβδομάδα δηλαδή να μην κλιμακώσει τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Όμως η δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, που παρουσίασε χθες το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, χτυπά καμπανάκια καθώς καταγράφει δυσαρέσκεια για τους τελευταίους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας.

Το 56,5% κρίνει ότι τα νέα μέτρα που περιόρισαν την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δραστηριότητες, έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα και η κυβέρνηση επέδειξε καθυστερημένα αντανακλαστικά. Αυτό αναγνωρίζουν πλειοψηφικά σε ποσοστό 48% και οι ψηφοφόροι της ΝΔ.

  • Συντριπτικό είναι το ποσοστό στην έρευνα της MARC όσων παίρνουν αποστάσεις από την απόφαση της Κυβέρνησης να αφήσει στο απυρόβλητο την Εκκλησία. Έπρεπε να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test για να μπαίνουν οι πιστοί στις εκκλησίες δηλώνει το 74%. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 81,8% στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Πολιτικά η ΝΔ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της με ψαλίδα 12,5% από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως άνοδο καταγράφει το ΚΙΝΑΛ που στην δημοσκόπηση της MARC αγγίζει το 8,2% και η Ελληνική Λύση κινείται πέριξ του 4,3%. Ενώ η προέλευση όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι δηλαδή αποστασιοποιούνται κατά 36,8% προέρχονται από τη ΝΔ και 36,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ.