Αδ. Γεωργιάδης στο libre: “Αν δεν ανοίξει η οικονομία η καταστροφή θα είναι τεράστια- Δεν έφταιξε ο τουρισμός”

 Αδ. Γεωργιάδης στο libre: “Αν δεν ανοίξει η οικονομία η καταστροφή θα είναι τεράστια- Δεν έφταιξε ο τουρισμός”

Η πρόσφατη δήλωσή του («πέσαμε έξω») για την πανδημία που τάραξε τα νερά, οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ και η αντίδραση της Αστυνομίας, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, οι επενδύσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την οικονομική κρίση, είναι μερικά από τα θέματα που συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

«Κανείς μας δεν γνώριζε ούτε και περίμενε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα ερχόταν με τόσο μεγάλη ταχύτητα και σφοδρότητα», σημειώνει εισαγωγικά στο θέμα της πανδημίας ο Αδ. Γεωργιάδης και επιμένει στη θέση του -που είναι και «απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη», όπως υποστηρίζει- ότι ο τουρισμός δεν έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας.

Ενώ για τα αντιφατικά εν πολλοίς, σενάρια, άνοιξε – κλείσε την αγορά και την κοινωνία, ο υπουργός παρεμβαίνει, μέσω της συνέντευξής του στο libre, επισημαίνοντας:

  • «Η μάχη που δίνουμε, όχι μόνο ως Κυβέρνηση αλλά ως λαός, είναι να ελέγξουμε την πανδημία για να μπορούμε να δουλέψουμε στις γιορτές. Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα και δεν ανοίξει η οικονομία, η καταστροφή θα είναι τεράστια και πολλές επιχειρήσεις θα υποστούν ανήκεστο βλάβη», προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε, από το libre για τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα, ο Αδ. Γεωργιάδης ρίχνει το… γάντι στην άλλη πλευρά:

  • «Λυπούμαι πραγματικά που ο κύριος Κουτσούμπας και το ΚΚΕ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι τώρα η ανθρωπότητα και η Ελλάδα δίνουν όλοι μαζί μία μάχη εναντίον του ιού»

και συμπληρώνει:

  • «Όταν με το καλό περάσει η πανδημία, ας κάνουν μία πορεία για το Πολυτεχνείο κάθε μήνα. Πρώτος εγώ θα λέω, ναι».

Στη συνέχεια αναλύει την αντίδραση του υπουργείου στα μεμονωμένα, όπως αναφέρει, κρούσματα ανατιμήσεων ενώ για το κυβερνητικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της χώρας υπογραμμίζει: «Πρωτοφανής στην ιστορία η κρίση, πρωτοφανής και η στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας».

Για την επιστροφή στην ανάπτυξη αναγνωρίζει ότι «καθοριστικός παράγοντας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά με το εμβόλιο ή τα εμβόλια», σε κάθε περίπτωση πάντως, «ούτε μία επένδυση δεν ματαιώθηκε» ενώ και η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας, προσθέτει.

Και στο πολιτικό «δια ταύτα», «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Έχουμε πρόγραμμα, όραμα και θέληση (…) χωρίς αμφιβολία, μας περιμένει δύσκολος, ανηφορικός δρόμος μπροστά αλλά η οικονομία είναι ζωντανή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, στο libre:

-Ακούσθηκαν, κύριε υπουργέ, πολλά και από πολλούς -και από εσάς ασφαλώς- μετά την περίφημη δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στο θέμα της πανδημίας. Πέραν όλων αυτών, υπάρχει κάτι, ωστόσο, που από το καλοκαίρι δεν έχει απαντηθεί: από το «μηδέν» σχεδόν στις αρχές του καλοκαιριού πώς φθάσαμε στη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση; Μήπως οι επιδημιολόγοι δεν είχαν εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο όταν το πρόβλημα ήταν στην ύφεσή του;

Αυτό που είπα εγώ είναι ότι «πέσαμε τελείως έξω ως προς την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος». Ποιοι «πέσαμε έξω»; Η Κυβέρνηση, οι επιστήμονες, η παγκόσμια κοινότητα. Υπάρχει έστω ένας που αμφιβάλλει ως προς αυτό;

Κανείς μας δεν γνώριζε ούτε και περίμενε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα ερχόταν με τόσο μεγάλη ταχύτητα και σφοδρότητα. Ο ιός εξελίχθηκε πολύ γρηγορότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων.

Ούτε οι επιδημιολόγοι φταίνε, ούτε εμείς φταίμε, γιατί επαναλαμβάνω ήταν ένας καινούργιος ιός, ένα καινούργιο φαινόμενο. Στις αρχές του καλοκαιριού όντως ήμασταν σε μια εξαιρετικά καλή κατάσταση, όμως κανείς δεν ήξερε αυτό που θα επακολουθούσε.

Τα σημερινά κρούσματα είναι η απεικόνιση της κατάστασης προ δυο εβδομάδων. Και θα ήθελα το σχόλιό σας σε κάτι που είπε στο libre ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Επί λέξει, «υπήρχε από το τέλος του καλοκαιριού το σήμα ότι έχουμε αύξηση, η οποία δεν είναι τόσο καλά ελεγχόμενη». Γιατί αποκλείετε, τότε, ένα μέρος της πανδημικής έξαρσης να οφείλεται στους επισκέπτες από το εξωτερικό;

Για να το κλείσουμε, είναι απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο τουρισμός δεν έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας.

Απόδειξη ότι δεν έχει σχέση είναι ότι η άνοδος του κορονοϊού στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, όταν ο τουρισμός έχει σχεδόν τελειώσει.

Δεν παρατηρήθηκε τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο που ο τουρισμός είναι στην κορύφωσή του. Αν συνδεόταν ο ιός με τον τουρισμό θα είχαμε lockdown τον Αύγουστο, όπως σε άλλες χώρες, και όχι τον Νοέμβριο.

-Δεν στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία η κυβέρνηση, κύριε υπουργέ, όταν άλλα μέλη της μιλούν για την πιθανότητα επέκτασης της καθολικής απαγόρευσης και άλλα ανοίγουν την ίδια στιγμή παράθυρο να ανοίξει η αγορά από 1ης Δεκεμβρίου;

Η Κυβέρνηση -όπως οφείλει- επεξεργάζεται και εξετάζει από την πρώτη στιγμή πολλά και διαφορετικά σενάρια για την μερική άρση του lockdown. Το ποιο σενάριο θα επικρατήσει δεν θα το αποφασίσει αποκλειστικά η Κυβέρνηση, αλλά θα γίνει σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Πρώτα πρέπει να μετρήσουμε την πορεία της πανδημίας. Όταν θα έχουμε καθαρή εικόνα της κατάστασης, υπολογίζω σε περίπου μία εβδομάδα, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα για το αν θα ανοίξουμε και πότε.

Δεν σας κρύβω ότι η μάχη που δίνουμε, όχι μόνο ως Κυβέρνηση αλλά ως λαός, είναι να ελέγξουμε την πανδημία για να μπορούμε να δουλέψουμε στις γιορτές.

Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα και δεν ανοίξει η οικονομία, η καταστροφή θα είναι τεράστια και πολλές επιχειρήσεις θα υποστούν ανήκεστο βλάβη. Για να επιτευχθεί αυτό και να ανοίξει η αγορά πρέπει να δείξουμε όλοι αποφασιστικότητα και πειθαρχία. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

-Κύριε υπουργέ το lockdown είναι για όλους τους πολίτες ή υπάρχουν εξαιρέσεις; Και, βλέποντας μια πρωτεύουσα σε αναστάτωση -με κομματικές συγκεντρώσεις αλλά με αποστάσεις, αλλά και επεισόδια- θα λέγατε πως πέτυχε το σχέδιο της Αστυνομίας;

Κανένα σχέδιο της Αστυνομίας δεν μπορεί να επιτύχει υπό συνθήκες πανδημίας εάν οι ίδιοι οι πολίτες δεν δείχνουν ατομική ευθύνη. Εάν η Αστυνομία έσπευδε με μεγάλες δυνάμεις να εμποδίσει τη συγκέντρωση του ΚΚΕ, θα δεχόταν τη δόκιμη κριτική όχι της υπερβολικής βίας, που ούτως ή άλλως τη δέχεται για ψύλλου πήδημα η Ελληνική Αστυνομία, αλλά ότι συνέβαλε στη διάδοση του ιού από τις μεγάλες δυνάμεις που μετέφερε εκεί.

Λυπούμαι πραγματικά που ο κύριος Κουτσούμπας και το ΚΚΕ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι τώρα η ανθρωπότητα και η Ελλάδα δίνουν όλοι μαζί μία μάχη εναντίον του ιού.

Κανένας ποτέ δεν ήθελε να απαγορεύσει καμία πορεία για το Πολυτεχνείο. Όταν με το καλό περάσει η πανδημία, ας κάνουν μία πορεία για το Πολυτεχνείο κάθε μήνα. Πρώτος εγώ θα λέω, ναι. Όμως, δυστυχώς, το ΚΚΕ απέδειξε ότι δεν μπόρεσε να καταλάβει την ιστορικότητα των στιγμών. Η Αστυνομία πιστεύω έκανε τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορούσε.

-Εν μέσω πανδημίας είδαμε ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Ποιο είναι το σχέδιό σας για το φαινόμενο αυτό και πώς, αλήθεια, το χαρακτηρίζετε;

Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υπεραγορές τροφίμων (σουπερμάρκετ) έχουν δείξει πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Ωστόσο, σε μία αλυσίδα εντοπίστηκαν όντως υπερβολικές, παράλογες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, ακριβώς την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown.

Ως αρμόδιο Υπουργείο προχωρήσαμε αμέσως στην επαναφορά μιας διάταξης που είχαμε θεσμοθετήσει και στο πρώτο lockdown, τον Μάρτιο, και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει ότι το μικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που ήταν το Σεπτέμβριο.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

  • Ότι αν, για παράδειγμα, το μικτό περιθώριο κέρδους, με βάση το τιμολόγιο αγοράς και την τιμή πώλησης, ήταν 20% το Σεπτέμβριο, 20% μπορεί να είναι και τώρα. Όχι μεγαλύτερο. Στην αντίθετη περίπτωση, επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο.

Γιατί επιλέξαμε αυτή τη λύση;

  • Πρώτον διότι η διατίμηση είναι αναποτελεσματική αφού καταλήγει είτε σε ελλείψεις αγαθών είτε σε μαύρη αγορά και δεύτερον επειδή θέλουμε να έχουν κέρδος οι επιχειρήσεις προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους και τις γενικότερες υποχρεώσεις τους.

Όχι όμως μεγαλύτερο κέρδος απ’ αυτό που θα είχαν υπό ομαλές συνθήκες διότι ειδάλλως θα είναι σαν να εκμεταλλεύονται το γεγονός της καραντίνας εις βάρος των καταναλωτών.

Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι προσωπικά είμαι αναφανδόν υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Όταν, όμως, με κρατική εντολή αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων, ακριβώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του Covid, για ποια ελεύθερη αγορά μιλάμε;

Με την ίδια λογική, ακριβώς για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, θέσαμε περιορισμούς στην πώληση από τα σούπερ μάρκετ βιομηχανικών ειδών που δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης καθ’ όλο το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων. Όταν δηλαδή πολλές επιχειρήσεις που πωλούν ανάλογα προϊόντα είναι κλειστές με κρατική εντολή. Στόχος μας όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης είναι να είμαστε όλοι εδώ με την κοινωνία όρθια, υγιείς επιχειρήσεις και εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας.

-Παράλληλα με την αγωνία για επιβίωση από τον Covid-19, υπάρχει και η άλλη, για την οικονομική επιβίωση. Εσείς είσθε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και πιθανώς να είναι πρόωρο, αλλά πότε προσδιορίζετε χρονικά την επιστροφή της ανάπτυξης; Ποια είναι τα …πρόδρομα φαινόμενα, που περιμένει το υπουργείο σας;

Η κρίση είναι πρωτοφανής -παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα- και οι επιπτώσεις της μεγάλες. Από την αρχή της η Κυβέρνηση λαμβάνει, με σύνεση και αποτελεσματικότητα, κάθε αναγκαίο μέτρο για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα από τα διάφορα προγράμματα ρευστότητας (επιστρεπτέα προκαταβολή, προγράμματα Αναπτυξιακής Τράπεζας) πρόκειται να παροχετευθούν στις επιχειρήσεις περί τα 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020.

Μαζί με όλα τα άλλες παρεμβάσεις, το ύψος των μέτρων στήριξης της οικονομίας πρόκειται να ανέλθει στα 26 δισ. ευρώ. Πρωτοφανής στην ιστορία η κρίση, πρωτοφανής και η στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας. Τα μέτρα αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Και αυτό δεν είναι πολιτική εκτίμηση. Είναι αδιάψευστο δεδομένο καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας -ακριβώς λόγω των καλά σχεδιασμένων μέτρων που εφαρμόσαμε.

Θέλω όμως να είμαι απολύτως ειλικρινής: Η κρίση θα έχει κόστος για όλους και οι συνέπειές της θα είναι αισθητές και τα επόμενα χρόνια.

Η Κυβέρνηση, όπως μέχρι τώρα, έτσι και για όσο ακόμη χρειασθεί, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Όσον αφορά στη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, που ρωτάτε, καθοριστικός παράγοντας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά με το εμβόλιο ή τα εμβόλια ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η συνθήκη ανοσίας.

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα καθώς όσο πιο γρήγορα ελεγχθεί η πανδημία κι αρχίσει να επιστρέφει ο πλανήτης στην κανονικότητα, τόσο καλύτερα θα πάει η χρονιά όσον αφορά στον τουρισμό. Από εκεί και μετά, σ’ αυτήν πρωτοφανή κρίση που πλήττει τον πλανήτη υπάρχουν και θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Η ύφεση είναι μεγάλη αλλά δεν έφθασε στα δυσθεώρητα επίπεδα του 20 – 25% που προέβλεπαν διεθνείς οργανισμοί την περασμένη άνοιξη. Όλους αυτούς τους μήνες ούτε μία -κυριολεκτώ- επένδυση δεν ματαιώθηκε. Το αντίθετο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται και μάλιστα όχι μόνο στον τουρισμό, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και στην ενέργεια και δη τις ανανεώσιμες πηγές, την βιομηχανία με έμφαση στα ναυπηγεία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τα logistics.

Στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας έχει ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες ένα μπαράζ επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς, εταιρείες που δύσκολα θα πίστευε κάποιος πριν λίγα χρόνια ότι θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα.

Αναφέρω ενδεικτικά: Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital realty, Volkswagen. Επιπρόσθετα, από το 2021 η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που μαζί με το καινούργιο ΕΣΠΑ υπερβαίνουν τα 70 δισ. ευρώ.

Μυθώδες ποσό που εφ’ όσον αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να αναμορφώσει πραγματικά την ελληνική οικονομία με ορίζοντα δεκαετιών. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις είναι ισχυρό όπως επιβεβαιώθηκε στους πρόσφατους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ ετοιμάζονται και νέοι διαγωνισμοί.

Κι όλα αυτά στο στέρεο έδαφος που δημιουργούν οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Ελλάδα -και ιδίως το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων- απέσπασε και τα θετικά σχόλια των θεσμών στην 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα.

-Ο κόσμος ανησυχεί πάντως, κύριε υπουργέ. Ακούει ότι τα σημερινά μέτρα, θα είναι οι αυριανοί φόροι, ακούει για μνημόνια, για εκτόξευση του δημόσιου χρέους κ.ο.κ. Ανησυχείτε; Και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση;

Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Έχουμε πρόγραμμα, όραμα και θέληση για περάσουμε όσο το δυνατόν πιο  γρήγορα και ανώδυνα και αυτή την καταιγίδα.

Χωρίς αμφιβολία, μας περιμένει δύσκολος, ανηφορικός δρόμος μπροστά αλλά η οικονομία είναι ζωντανή και οι προοπτικές ευοίωνες αρκεί να πορευθούμε με πολύ μεγάλη εργατικότητα, αποφασιστικότητα και πειθαρχία.

Σχετικά Άρθρα