• 23 Ιουνίου, 2021

Αχτσιόγλου: Καταλύτης λουκέτων και πτωχεύσεων η πολιτική της ΝΔ

 Αχτσιόγλου: Καταλύτης λουκέτων και πτωχεύσεων η πολιτική της ΝΔ

Σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει κίνδυνο για λουκέτο στο 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, που έρχεται να ενισχύσει το αντίστοιχο «καμπανάκι» πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Για το θέμα παρενέβη η τομέαρχισα Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι η πολιτική της ΝΔ είναι καταλύτης πτωχεύσεων και εργασιακής ερήμωσης.

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεσή της η ΕΚΤ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με θύματα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που βλέπει κι αυτή τον ίδιο κίνδυνο, μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων και κατάργησης πολλών θέσεων εργασίας.

Υπογραμμίζει επίσης τα στοιχεία από την τελευταία του ΙΜΕ– ΓΣΕΒΕΕ, όπου το 40% περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν. Με το ποσοστό να αυξάνεται στο 56% στις επιχειρήσεις της Αττικής σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι μπροστά σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα για την αγορά και τους εργαζόμενους, ηθικός αυτουργός της οποίας είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την οικονομική πολιτική που έχει μέχρι σήμερα ασκήσει, η κυβέρνηση απαντά στους κινδύνους για την αύξηση λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μέτρα που και οι πλέον δύσπιστοι συνειδητοποιούν τη στρατηγική τους:

  • Τον πτωχευτικό της νόμο, που επιβάλλει οριζόντιες γενικευμένες πτωχεύσεις σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.
  • Άρνηση “κουρέματος” των χρεών της πανδημίας.
  • Τον εργασιακό της οδοστρωτήρα, που βάλλει συλλήβδην κατά εργαζομένων και ανέργων.
  • Αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έκθεση της ΕΚΤ και το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί παρά τις θριαμβολογίες και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι φέτος θα έχουμε κατά 20% αύξηση των λουκέτων.

Παράλληλα, η έκθεση της ΕΚΤ συγκρίνει τη χώρα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν τα ίδια προβλήματα και διαπιστώνει ότι εδώ έχουμε μεγαλύτερα, δεδομένου ότι έχει ανακοινωθεί 6,2 δις έλλειμμα του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο, ενώ τον προηγούμενο χρόνο 2020, είχαμε 1,5 δις. Με αναγωγή σημαίνει ότι αφού το 2020 είχαμε συνολικό έλλειμμα που ξεπέρναγε τα 20 δις, το φετινό έλλειμμα θα ξεπεράσει πάλι τα 20 δις.

Με το καμπανάκι που χτύπησε η ΕΚΤ, η κυβέρνηση έστω και τώρα θα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να αλλάξει αυτή την πορεία προς τον κατήφορο και την καταστροφή, τονίζει ο Τρ. Αλεξιάδης, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις του ζητούσε μεγαλύτερη παρέμβαση του Δημοσίου για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, θέση την οποία διατυπώνει και η ΕΚΤ.