Αχτσιόγλου-Φάμελλος: “Επικοινωνιακή φούσκα η επιδότηση των 600 ευρώ”

 Αχτσιόγλου-Φάμελλος: “Επικοινωνιακή φούσκα η επιδότηση των 600 ευρώ”

«Οι σημερινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία ότι επί 9 μήνες τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται μία ακραία λεηλασία του εισοδήματός τους, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης», υποστηρίζουν σε κοινή δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.

Και σημειώνουν πως, «εκτός από την κυνική αυτή ομολογία, τα όσα ανακοινώθηκαν αποτελούν συνέχιση της πολιτικής που στηρίζει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη τους από την τσέπη των πολιτών, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Γερμανικό “όχι” στην πρόταση του ESM για Ταμείο Σταθερότητας ύψους έως 250 δισ. ευρώ

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «η αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου, που με στόμφο και ‘όριο τα 600 ευρώ’ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται μία επικοινωνιακή ‘φούσκα’, καθώς για 4,2 εκατ. καταναλωτές διατίθενται 280.000.000, δηλαδή μεσοσταθμικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάμηνο».

Παράλληλα, προσθέτουν, «για τους επόμενους δύο μήνες, οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιβεβαιώθηκε εξάλλου περίτρανα η ψευδής δέσμευση του κ Μητσοτάκη ότι θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων».

«Ακόμα, όμως, και στις ανακοινωθείσες επιδοτήσεις», σημειώνουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Σωκράτης Φάμελλος, «υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τους αγρότες, τις ΔΕΥΑ και Δήμους. Ο θολός μηχανισμός για τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που παραπέμπεται για τον Ιούλιο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά χτύπημα του προβλήματος στη ρίζα του, αλλά επιβεβαιώνει το πάρτι σε βάρος της κοινωνίας που έχει στήσει εδώ και 9 μήνες η κυβέρνηση».

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως «τίποτα νέο δεν ειπώθηκε για τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των υπερκερδών, που συνεχίζουν να σωρεύονται, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ακόμη τα αναζητά. Καμία παρέμβαση δεν υπάρχει για το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Καμία παρέμβαση δεν ανακοινώθηκε για την αναστολή των ρευματοκοπών στους πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής του κ. Μητσοτάκη».

Και καταλήγουν πως «η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, αρνείται την άμεση επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, την εφαρμογή του μοντέλου της Ιβηρικής και διατηρεί για τους επόμενους μήνες τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη. Ο λογαριασμός θα της επιστραφεί από την ίδια την κοινωνία».

Μανώλης Δράκος