• 24 Ιουνίου, 2021

58 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη-Στεφάνι από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

 58 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη-Στεφάνι από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

58 χρόνια κλείνουν σήμερα από τη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Ήταν Τετάρτη 22 Μαΐου 1963, όταν διαδραματίστηκε στη Θεσσαλονίκη μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης τραγωδίας, που θα σφράγιζε ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της Ιατρικής και βαλκανιονίκης, έπεφτε θανάσιμα τραυματισμένος, από τους παρακρατικούς δολοφόνους Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, που εφόρμησαν με «τρίκυκλο» εναντίον του.

Κλινικά νεκρός, «ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης» άφησε την τελευταία του πνοή στις 27/5/1963 στο ΑΧΕΠΑ.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σήμερα στεφάνι στο μνημείο, που έχει αναγερθεί προς τιμήν του Γρ. Λαμπράκη στο σημείο της δολοφονίας του στη συμβολή των οδών Σπανδωνή, Ερμού και Βενιζέλου.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Χρήστος Γιαννούλης και Β΄ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος, καθώς επίσης και ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος μίλησε για τα γεγονότα, καθώς και αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης.