Βγήκαν τα…”πιεσόμετρα” στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Άδωνι- Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ- Εξηγήσεις από τον υπουργό

 Βγήκαν τα…”πιεσόμετρα” στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Άδωνι- Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ- Εξηγήσεις από τον υπουργό

Η… πίεση ανέβηκε επικίνδυνα το πρωί στο τρίγωνο, Μέγαρο Μαξίμου – Υπουργείο Ανάπτυξης – Βουλή, με αφορμή μία συνέντευξη του Αδ. Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, του Α. Παυλόπουλο και Ντ. Κουτροκόη. Όταν η τελευταία ρώτησε, εύλογα, τον υπουργό, αν εκτός από την περίφημη ατομική ευθύνη, έκανε κάτι λάθος και η κυβέρνηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι έπεσαν έξω σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, ειδικότερα είχαν πιστέψει το σενάριο ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το διάστημα από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο ο ιός θα είναι αδύναμος.

Ως εκ τούτου, συνέχισε,

  • «συγκεντρωθήκαμε να ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία» και πώς στους πέντε αυτούς μήνες θα διορθωθεί η οικονομική ζημία Μαρτίου – Απριλίου. Δεν είδε η κυβέρνηση πόσο γρήγορα μεταλλάχθηκε ο ιός και εξαπλώθηκε ταχύτατα, είπε απολογητικά, κάνοντας λόγο για κάτι «πρωτόγνωρο».

Η συνέντευξη γρήγορα διαδόθηκε προκαλώντας συζητήσεις στην κυβέρνηση, αλλά και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που είχε ανάγκη από ένα, αντι-Πολάκη, δώρο -και το βρήκε προφανώς στο πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

“Η παραδοχή του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού συνιστά πρωτοφανή και κυνική ομολογία αποτυχίας, ανευθυνότητας και ανικανότητας. Τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη τις πληρώνει σήμερα όλη η Ελλάδα”.

Δήλωση που έρχεται εμμέσως να υπενθυμίσει, κατ’ αντιδιαστολή, τις διαβεβαιώσεις ενός άλλου υπουργού, του Χάρη Θεοχάρη, ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα επιβαρύνει την κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΤΆ ΤΟ 20.30

Η κόντρα όμως είχε και συνέχεια, τη φορά αυτή στη Βουλή, με πρωταγωνιστή τον κ. Γεωργιάδη μάλιστα, που ανέλαβε να βγάλει ο ίδιος τα κάστανα από τη φωτιά. Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την πρωινή υπουργική τοποθέτηση φρόντισε να… αξιοποιήσει ο «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης, που είπε:

  • «Λέω ένα ‘επιτέλους’ για τη σημερινή σας δήλωση, η οποία βάζει τα πράγματα στη σωστή βάση και καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα ότι όλα βαίνουν και έγιναν καλώς. Αναφέρομαι στη δήλωσή σας ότι το άνοιγμα του τουρισμού, με τον τρόπο που έγινε, εκτόξευσε τα κρούσματα. Είναι μια παραδοχή, η οποία θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο Αδ. Γεωργιάδης σήκωσε το γάντι υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έκανε καμία σύνδεση μεταξύ τουρισμού και κοροναϊού.

  • «Τη δήλωση αυτή (στο OPEN) την πήρε ένα καλό site -εγώ δεν χρησιμοποιώ κομμουνιστικές εκφράσεις τύπου ‘προβοκάτσια’- από ανθρώπινο λάθος την δημοσίευσε βάζοντας ως τίτλο κάτι που εγώ δεν είπα. Άλλο είπα, άλλο λέει ο τίτλος. Άρα, κ. Χαρίτση, να με συγχαίρετε γι’ αυτά που πράγματι λέω και όχι γι’ αυτά που δεν λέω».

Ποιον ιστότοπο να εννοούσε ο υπουργός, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, παρατηρούμε ωστόσο ότι το σχετικό ρεπορτάζ του in.gr είχε στην αρχή τίτλο:

«Γεωργιάδης: Ανοίξαμε τον τουρισμό και εξαπλώθηκε γρήγορα ο κοροναϊός».

Στη συνέχεια πάντως, ο τίτλος άλλαξε κι έγινε, «Γεωργιάδης: Πέσαμε τελείως έξω ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος».

Όμως, πολλοί ακόμα ιστότοποι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση κατέγραψαν (αρχικώς) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και παρόμοιους τίτλους τις δηλώσεις του υπουργού.

Μάλιστα, ο υπουργός παρέπεμψε και στην απάντηση που είχε δώσει προ εβδομάδος στο βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Β. Βιλιάρδο, στην οποία ανέφερε, όπως είπε, ότι τουρισμός και άνοδος του ιού δεν έχουν σχέση. Κάτι που αποδεικνύεται, υποστήριξε, από το γεγονός ότι η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.

«Η άνοδος του κοροναϊού στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, όταν ο τουρισμός είχε σχεδόν τελειώσει», σημείωσε κατά λέξη. Αυτό που πιθανώς δεν γνωρίζει ο υπουργός είναι αυτό που υπογράμμιζε ο γενετιστής Μ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο libre ότι δηλαδή η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων είχε ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου και αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα σημερινά κρούσματα είναι η αποτύπωση της κατάστασης δύο εβδομάδες πριν, μπορεί να κάνει και τους σχετικούς συσχετισμούς…

Τη δεύτερη τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη δεν άφησε, ασφαλώς, ασχολίαστη η Κουμουνδούρου:

  • «Ο πανικός του κ. Γεωργιάδη που έχει ανασκευάσει μέσα σε πέντε ώρες τρεις φορές την πρωινή παραδοχή του ότι το άνοιγμα του τουρισμού συνδέεται με την έκρηξη της πανδημίας, απλά επιβεβαιώνει πως η αλήθεια που του ξέφυγε, μάλλον ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου».

Επίθεση και από ΚΙΝΑΛ

Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την εξέλιξη της πανδημίας, γιατί πίστεψε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα καταστήσουν τον ιό αδύναμο και ότι θα είχαν πολύ χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο, για τις επόμενες κινήσεις.

«Τρανή απόδειξη της επιπολαιότητας, της ανεπάρκειας, της ανικανότητάς τους. Με απίστευτη ελαφρότητα, βασισμένοι σε σενάρια, άνοιξαν τα πάντα χωρίς προετοιμασία. Άραγε πού βασίστηκαν γι’ αυτές τις απαράδεκτες επιλογές;», σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Κ. Ζαχαριάδης στο libre: «Θαυμάζω τον Άδωνι Γεωργιάδη»

Σε επικοινωνία που το libre είχε με το βουλευτή και τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, εκείνος μας δήλωσε:

  • «Θαυμάζω τον Άδωνι Γεωργιάδη γιατί σε μια παράγραφο είπε όσα άλλοι χρειάζονται σελίδες να περιγράψουν… Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία για κακό σενάριο οδήγησαν τη χώρα σε μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική περιδίνηση».

Και, εν κατακλείδι,

  • «δυστυχώς κάθε μέρα που περνά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το πολιτικό της προσωπικό είναι μέρος των προβλημάτων που με τους αδέξιους και δεξιούς χειρισμούς τους τα επιδεινώνουν. Εμείς σταθερά θα παραμείνουμε στην πλευρά των θετικών προτάσεων και των λύσεων».

Κατά συνέπεια, όλα συνηγορούν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι εκ των πρωταγωνιστών της αυριανής συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα