Νήπια με μάσκα!- Πως θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα στα σχολεία- Πολιτική αντιπαράθεση

 Νήπια με μάσκα!- Πως θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα στα σχολεία- Πολιτική αντιπαράθεση

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες των μαθητών, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποδέχθηκε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19. Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Ήδη εκπαιδευτικοί και γονείς διερωτώνται πως είναι εφικτό να κρατηθούν επί αρκετές ώρες με μάσκα εντός ή και εκτός της αίθουσας παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού και επισημαίνουν πως τα μέτρα θα αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολα στην εφαρμογή τους.

«Η χρήση της μάσκας είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να θωρακιστούμε από την συγκεκριμένη νόσο, και εμείς οι ενήλικες και τα παιδιά στο σχολείο», ανέφερε η υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους ειδικούς.

Όπως σημείωσε, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας στις ηλικίες του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν όλες τις εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας, θα γίνουν την Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Ενδεικτικά, πάντως, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι μάσκα θα φορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, ότι θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και ότι θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, η υπουργός ανέφερε ότι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή το κάθε πανεπιστήμιο θα επιλέξει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.

Παρέμβαση Ν. Φίλη

«Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το lockdown δεν υπήρξε μέριμνα να οργανωθούν καλύτερα», σχολίασε στο «Κόκκινο» ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το lockdown δεν υπήρξε μέριμνα να οργανωθούν καλύτερα, να αυξηθούν οι τάξεις και να ενισχυθεί το προσωπικό για να υποδιπλασιαστούν οι μαθητές ανά τμήμα, ούτε καν μέριμνα για μάσκες δεν υπάρχει, το υπουργείο Παιδείας είπε ότι είναι «προσωπικό θέμα» των παιδιών και των γονιών, τι σχεδίαζαν τέσσερις μήνες; Τίποτα, τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει «λιγότεροι στα μέσα μεταφοράς», «ανά εξάδες στα κέντρα», «να κλείνουν στις 12» κτλ. για να μην υπάρχει συνωστισμός, στα σχολεία δεν λαμβάνονται μέτρα, ούτε καν αυτά που είχαν ληφθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και αυτό σε μία περίοδο που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, είπε ο κ. Φίλης. Και είναι ανειλικρινές το επιχείρημα «δεν τα ζήτησαν οι ειδικοί», γιατί το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προετοιμασμένη -και με ποιο σχέδιο- να αντιμετωπίσει την πανδημία; Δεν έχουμε ούτε αύξηση κρατικών πιστώσεων στην εκπαίδευση, ούτε αύξηση προσλήψεων αναπληρωτών, ούτε προσπάθεια ανεύρεσης περισσότερων χώρων για τάξεις, ώστε να γίνει ο υποδιπλασιασμός των τάξεων, αντίστοιχα με τον Απρίλιο και τον Μάιο, που όπως τόνισε σε άλλο σημείο, είναι και το πιο σημαντικό.

Παράλληλα, ούτε μαζικά τεστ προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Ούτε καν μάσκες, από το υπουργείο είπαν «είναι προσωπικό θέμα του καθενός παιδιού και της οικογένειάς του να βρει μάσκα», προσέθεσε και αναρωτήθηκε: Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα. Παραδίδει τα σχολεία χωρίς καμία προετοιμασία. Και τον Ιούνιο κατάργησε την ρύθμιση της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέχρι 22 παιδιά ανά τάξη στα Δημοτικά, αυξάνοντάς τα στα 25. Δεν ήθελε να αναλάβει ούτε το όχι μεγάλο κόστος από την δημιουργία τμημάτων όπου είναι αναγκαίο.

Ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στα λειτουργικά, αλλά και παιδαγωγικά, προβλήματα για την λειτουργία του σχολείου εν μέσω πανδημίας.

Τι είδους μάσκες πρέπει να φορούν οι μαθητές- Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Η διευρυμένη χρήση μάσκας είναι δεδομένη για δασκάλους και μαθητές.

Ενα άλλο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί έχει να κάνει με τα διαλείμματα και την εφαρμογή κάποιων μέτρων, ώστε να μη συγκεντρώνονται πολλά παιδιά στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα στον χώρο του κυλικείου.

Παράλληλα, ειδικό πρωτόκολλο θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που εμφανισθεί κρούσμα μεταξύ των μαθητών, με βασική μέριμνα να μην κλείσει ολόκληρο το σχολείο. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ανέφερε (OPEN) ότι «αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξήγησε πως η μάσκα που θα φορούν οι μαθητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών.

Συστήνει, μάλιστα, τη βαμβακερή μάσκα και να πλένεται καθημερινά. Θα δοθούν ακριβείς οδηγίες, ανέφερε. Επίσης, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

ΟΙΕΛΕ: Ανέτοιμο το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Νέα πυρά εξαπολύει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας κατά του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τις ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων από τις 7 Σεπτεμβρίου
Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για ανετοιμότητα και αοριστία από πλευράς των εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «Είναι χαρακτηριστικό ότι η Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη δήλωσή της αν και ισχυρίστηκε ότι «όλα είναι έτοιμα», επιφυλάχθηκε για τις ανακοινώσεις των εμπειρογνωμόνων!».

Ταυτόχρονα, καταφέρεται κατά του Συνδέσμου των σχολαρχών που «έχει μεταβληθεί σε μοναδικό υποστηρικτή της ανεπάρκειας του υπουργείου Παιδείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Εμβρόντητοι οι πολίτες παρακολουθούν καθημερινά τις αντικρουόμενες δηλώσεις των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων. Η ασάφεια αλλά και η ανετοιμότητα προκύπτουν από την αοριστία των «μέτρων», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη δήλωσή της αν και ισχυρίστηκε ότι «όλα είναι έτοιμα», επιφυλάχθηκε για τις ανακοινώσεις των εμπειρογνωμόνων!

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί το μαζικότερο τόπο συνάθροισης σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, συγκεντρώνονται στις σχολικές μονάδες.

Είναι, επομένως, αναγκαίο να εκδοθεί ένα απολύτως σαφές και λεπτομερές εκπαιδευτικό πρωτόκολλο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές τις εκπαιδευτικής διαδικασίας, από τα μέτρα ασφάλειας μέσα στις τάξεις μέχρι τους τρόπους προφύλαξης προκειμένου να μη διασπαρεί ο ιός στην ευρύτερη κοινότητα. Τέτοια συγκροτημένα εκπαιδευτικά πρωτόκολλα έχουν ήδη εκδοθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκδοση ενός τέτοιου πρωτοκόλλου θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα στον πιθανό διάλογο των τριών εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ,ΟΙΕΛΕ) στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, δε μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι για μια ακόμη φορά ο Σύνδεσμος των σχολαρχών δια του Προέδρου του έχει μεταβληθεί σε μοναδικό υποστηρικτή της ανεπάρκειας του Υπουργείου Παιδείας. Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ και στην προσπάθειά του να στηρίξει την προστάτιδα των συναδέλφων του Υπουργό Παιδείας (αλλά και να συκοφαντήσει για μια ακόμη φορά τη δημόσια εκπαίδευση) δηλώνει πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι πανέτοιμα για να ανοίξουν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας!

Από πού, άραγε, προκύπτει αυτή η βεβαιότητα; Μήπως έχει συνομιλήσει ο Σύνδεσμος με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ή τους (πραγματικούς) γονείς; Χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση πρωτοκόλλου με συγκεκριμένα μέτρα, πώς γνωρίζει ο εν λόγω ότι όλες οι ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες έχουν ανταποκριθεί για να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, του διδακτικού και υποστηρικτικού προσωπικού και του οικογενειακού τους κύκλου;

Θα αναλάβει, άραγε, ο ΣΙΣ την ευθύνη σε περίπτωση ανεπιθύμητων υγειονομικών εξελίξεων σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες, ή το μόνο που ενδιαφέρει τους εκπροσώπους των σχολαρχών είναι το «λιβάνισμα» της κας Κεραμέως και του επιτελείου της;

Σχετικά Άρθρα