• 3 Δεκεμβρίου, 2021

Κηφισός: Έπεσαν 30 εκατ. τόνοι νερού – Λέκκας: “Είμαστε σε φάση κλιματικής κρίσης”

 Κηφισός: Έπεσαν 30 εκατ. τόνοι νερού – Λέκκας: “Είμαστε σε φάση κλιματικής κρίσης”

Για 30 εκατομμύρια τόνους νερού μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας τονίζοντας πως είμαστε σε νέα φάση κλιματικής κρίσης.

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει και ποιος όχι και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας. Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

Νέες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Υποψηφιότητα Γερουλάνου – Δυσφορία Γεννηματά για Κεγκέρογλου

«Υπάρχει κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: Πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

«Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν, ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους», σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας.