Απεργία την Πέμπτη (26/11) ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο – Ποιοι θα συμμετάσχουν, τι θα γίνει τελικά με τα λεωφορεία

 Απεργία την Πέμπτη (26/11) ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο – Ποιοι θα συμμετάσχουν, τι θα γίνει τελικά με τα λεωφορεία

Οι περισσότερες Ενώσεις των Μέσων Μεταφοράς, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο Πέμπτη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μετρό, Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και Τραμ

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ η Αττική, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ.

Διεκδικούν ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ Covid- 19 με έξοδα της Εταιρείας. Επίσης ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αρκετά ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

«Από τη πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του Covid- 19 σταθήκαμε, με υπευθυνότητα, απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και με διεκδικήσεις και προτάσεις καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσουμε σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες και να παρέχουμε ασφαλές συγκοινωνιακό έργο. Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει «εργαλείο» για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (EEEKE)

Στάση εργασίας εξήγγειλαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 25/11 και από τις 06.00 έως τις 12.000 και 24ωρη απεργία στις 26/11, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

«Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής και διαπιστώνοντας ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξακολουθεί να κωφεύει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την απόλυτα δικαιολογημένη ανησυχία τους για το υπηρεσιακό και εργασιακό τους μέλλον, εξακολουθούμε να αντιδρούμε στη στάση που επέλεξε να κρατήσει, υιοθετώντας την μέθοδο του αιφνιδιασμού και της υπέρμετρης επίδειξης ισχύος», αναφέρουν οι ελεγκτές, σημειώνοντας ότι μένουν πιστοί στην ισχυρή τους πεποίθηση ότι:

-η δημιουργία μιας ΑΠΑ με ανεξέλεγκτες και υπέρμετρες εξουσίες που δεν συνάδουν με αυτές μιας ανεξάρτητης αρχής με δημόσιο χαρακτήρα, σε συνδυασμό με

-την μετατροπή της ΥΠΑ από Αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία σε ΝΠΔΔ, ούτε επιλύουν τα ουσιαστικά προβλήματα της Υπηρεσίας, ούτε επιβάλλονται από καμία ευρωπαϊκή απαίτηση, αλλά αντίθετα παραβιάζονται ξεκάθαρα Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί με επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων και διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα και παραβλέπεται ο ευαίσθητος εθνικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας.

Πλοία (ΠΕΜΕΝ)

Απεργία για τις 26 Νοεμβρίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας
Eικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε για την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ αναφέρει ότι «στους ναυτεργάτες είναι σε εξέλιξη η κατευθυντήρια γραμμή των εφοπλιστών για να επιβάλλουν σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, συνθήκες γαλέρας, με ναυτεργάτες χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα»

Παράλληλα προσθέτει ότι «συνεχίζεται ο εγκλωβισμός και ο μη επαναπατρισμός των χιλιάδων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία, οι μαζικές απολύσεις στα επιβατηγά και καμία ουσιαστική κάλυψη όλων των ανέργων».

Η ΠΕΜΕΝ καλεί όλους του ναυτικούς να συμμετέχουν με μαχητικότητα στους καταπέλτες των πλοίων και στην περιφρούρηση της απεργίας στις 26 Νοέμβρη.

ΑΔΕΔΥ

Εικοσιτετράωρη γενική πανελλαδική απεργία για τις 26 Νοεμβρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ ζητεί μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Επαναλαμβάνει επίσης το αίτημά της για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου που «μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία».

Καλεί ακόμη σε «αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Ηλεκτρονικοί Μηχ. Εναέριας Κυκλ. (ENHMAEK)

Σε 6ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου (12.00 – 18.00) και σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου (00.01- 23.59) προχωρά η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας της ΥΠΑ (ΕΝΗΜΑΕΚ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου ΥΠΑ-ΑΠΑ στις Επιτροπές της Βουλής παίρνοντας έτσι το δρόμο για την ψήφισή του, καθώς και την κοινή διαπίστωση ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιμένει στην σκληρή και αμετακίνητη στάση που εξαρχής έχει υιοθετήσει:

Παραμένουμε πιστοί στην ισχυρή πεποίθησή μας ότι:

-η μετατροπή της ΥΠΑ σε Αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία (στενό δημόσιο) σε ΝΠΔΔ, σε συνδυασμό με

-τη δημιουργία της ΑΠΑ με ανεξέλεγκτες και υπέρμετρες εξουσίες που δεν συνάδουν με αυτές μιας ανεξάρτητης αρχής με δημόσιο χαρακτήρα,

Ούτε επιλύουν τα ουσιαστικά προβλήματα της Υπηρεσίας, ούτε αποτελούν ευρωπαϊκή κανονιστική απαίτηση, αλλά αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων και παραβλέπουν τον ευαίσθητο εθνικό χαρακτήρα της Υπηρεσίας.

Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών φορέων της ΥΠΑ».

Ανατροπή με τα λεωφορεία

Ανατροπή με τα λεωφορεία για αύριο Πέμπτη 26/11, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά απεργία των εργαζομένων, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με το Open ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων στα λεωφορεία και έπειτα από συνεννόηση, η απεργία τους ανεστάλη. Ωστόσο, δεν υπάρχει – μέχρι στιγμής- κάποια αλλαγή στην απεργία των υπόλοιπων Μέσων Μεταφοράς, η οποία έχει ανακοινωθεί από τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Οπως αναφέρει το Open, οι επαφές του υπουργείου Μεταφορών και υποδομών με τους εργαζομένους των ΜΜΜ θα συνεχιστούν και σήμερα, με στόχο να υπάρξει συμφωνία και για τα μέσα σταθερής τροχιάς. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει κατανόηση και από την πλευρά των υπολοίπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, για να μην υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού εν μέσω πανδημίας.

Χρήστος Σταθόπουλος