Κολωνός:Η 12χρονη θέλει να τιμωρηθούν όλοι – Μίχος και άλλοι 25 στο εδώλιο

 Κολωνός:Η 12χρονη θέλει να τιμωρηθούν όλοι – Μίχος και άλλοι 25 στο εδώλιο

26 κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες για την υπόθεση μαστροπείας στον Κολωνό με θύμα ένα 12 παιδί. Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος παιδοβιασμού και μαστροπείας φέρεται ο 54χρονος Ηλίας Μίχος ενώ στο εδώλιο μαζί με τους άλλους 24 κατηγορούμενους θα καθίσει και η μητέρα της 12χρονης. Στην υπόθεση, πλην του Μίχου και της μητέρας του παιδιού, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αρχές, επωμίζονται την ποινική ευθύνη για το ασύλληπτο μαρτύριο της ανήλικης, σημαντικός ρόλος αποδίδεται και στον αποκαλούμενο «Μιχάλη» που ως τρίτος μαστροπός φέρεται να προωθούσε το κοριτσάκι σε παιδοβιαστές μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Μιλώντας στο MEGA η Ασπασία Ταραχοπούλου, δικηγόρος της 12χρονης, ανέφερε πως σήμερα, εάν ξεκινήσει η δίκη, η διαδικασία θα αφορά την εκλογή ενόρκων, τη νομιμοποίηση των δικηγόρων, ενστάσεις και το αίτημα από την πλευρά της 12χρονης να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

«Η 12χρονη, έχουν πει οι ψυχολόγοι, ότι θεωρούσε ότι αυτό που ζει είναι μία κανονικότητα. Είναι το Σύνδρομο της Στοκχόλμης σε αυτή την περίπτωση. Τώρα έχει καταλάβει, μετά τις πρώτες τις καταθέσεις έχει συνειδητοποιήσει τι γινόταν και θέλει να τιμωρηθούν όλοι».

Οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο Ηλίας Μίχος, η μητέρα της 12χρονης και ο «Μιχάλης» είναι βαρύτατες και συγκεκριμένα:

-Πράξεις άγριας σεξουαλικής βίας
-Διακεκριμένης μαστροπείας σε βάρος ανηλίκου
-Προμήθεια κατοχή και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας κατά ανηλίκου έχει και η μητέρα της 12χρονης, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θα δικαστεί και για την επιπλέον κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου, προμήθεια και κατοχή μέσω πληροφοριακών συστημάτων, όπου η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου, καθώς φέρεται να έστειλε γυμνές φωτογραφίες του παιδιού της σε δύο άντρες, έναντι αμοιβής.

Στο εδώλιο θα καθίσουν 23 άντρες που θα δικαστούν ως «πελάτες» – παιδοβιαστές. Οι 18 από αυτούς πλήρωσαν και προέβησαν σε γενετήσιες πράξεις με το κοριτσάκι, ενώ οι υπόλοιποι, είτε δεν προχώρησαν γιατί έφυγε το θύμα από το «ραντεβού», είτε είχαν στην κατοχή τους πορνογραφικό υλικό της ανήλικης.

  • Η έναρξη της δημόσιας διαδικασίας για όσα βίωσε η 12χρονη, βρίσκει την συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων, όπως τον 54χρονο Μίχο και την 37χρονη μητέρα του παιδιού, με συμπληρωμένο το 12μηνο προσωρινής κράτησης και με τον χρόνο για την συμπλήρωση του 18μηνου να συμπληρώνεται τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά βασικού κατηγορούμενου ενδέχεται να ζητηθεί η εξέταση της ανήλικης στο δικαστήριο, κάτι στο οποίο δεν αναμένεται να συναινέσει η υποστήριξη της κατηγορίας η οποία θα ζητήσει να αναγνωστούν οι καταθέσεις που έχει δώσει το κορίτσι στις Αρχές. Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα δώσει την έγκριση του, ώστε η ανήλικη να βρεθεί , ασφαλώς με κλειστές τις πόρτες, ενώπιον του ή αν θα αποφανθεί ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είναι οδυνηρή για το παιδί και δεν θα δώσει έγκριση σε αυτοπρόσωπη παρουσία του θύματος, ώστε να μην διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο επαναθυματοποίησης.

  • Στις σχεδόν 300 σελίδες του βουλεύματος οι δικαστές του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου περιγράφουν πως εκτυλίχθηκε η φρίκη για το κορίτσι, που πήγαινε στο μαγαζί του βασικού κατηγορούμενου, καθώς η μητέρα της καθάριζε την επιχείρηση.

Οι δικαστές αναφέρονται στον Απρίλιο του 2022 οπότε ο Ηλίας Μίχος «οδήγησε την ανήλικη στην αποθήκη του καταστήματός του με την πρόφαση να καθαρίσει και, αφού της προκάλεσε τρόμο και ανησυχία για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα με την επίδειξη όπλου και μαχαιριών που κατείχε, καθώς και με την απειλή ότι, αν δεν ανεχθεί τις ασελγείς του πράξεις, θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της ή θα διαδώσει ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά, κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της».

  • Σύμφωνα με το βούλευμα αυτή ήταν η αρχή του μαρτυρίου για τη 12χρονη. Ένα μαρτύριο που περιγράφεται λεπτομερώς με το παιδί να οδηγείται μέσα σε αυτοκίνητα σε απόμερα σημεία, κοντά σε σταθμούς Μετρό ή και σε δωμάτια οίκων ανοχής για να ικανοποιηθούν οι παιδοβιαστές που πλήρωναν 50 ευρώ για να βιάσουν την 12χρονη.

Για την μητέρα της 12χρονης οι δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα παραπομπής σημειώνουν πως «εξώθησε την ανήλικη κόρη της στην πορνεία, υπέθαλψε και διευκόλυνε την πορνεία αυτής, προτρέποντας και εξαναγκάζοντάς την, αλλά και δημιουργώντας, με πράξεις και παραλείψεις της, τις κατάλληλες συνθήκες και περιστάσεις για τη συνέχιση της εν λόγω κατάστασης, ήτοι με το να την προτρέπει ευθέως, αλλά και να της ζητά συνεχώς και επιτακτικά να ανευρίσκει χρήματα για την καθημερινή διαβίωσή της και της οικογένειάς της, χωρίς να ελέγχει την προέλευσή τους και με το να της επιτρέπει να απουσιάζει μεγάλα χρονικά διαστήματα από την οικία τους, παρά το νεαρόν της ηλικίας της».

  • Όσον αφορά στον «Μιχάλη» στη δικογραφία αναφέρεται πως προωθούσε το κινητό της 12χρονης σε μέλη συγκεκριμένου chat. «Ο εν λόγω κατηγορούμενος φρόντιζε να ενημερώνει τους υποψήφιους “πελάτες” να διευκρινίζουν στην ανήλικη, όταν πήγαιναν στα ραντεβού, πως ήταν “από τον Μιχάλη”, ώστε να λαμβάνει μέρος του ποσού ως αμοιβή».

Ο «εγκέφαλος» της δυσώδους υπόθεσης Ηλίας Μίχος φέρεται και ενώπιον του Δικαστηρίου να τηρήσει την ίδια στάση που είχε από την σύλληψη του, τον Οκτώβριο του 2022, μετά από καταγγελία συγγενικού προσώπου της 12χρονης.

Ο Μίχος είχε απολογηθεί ισχυριζόμενος ότι η εμπλοκή του αφορά μόνο τις περίπου 5 «συνευρέσεις» που είχε με την 12χρονη «με τη συναίνεση της». Ο γνωστός επιχειρηματίας του Κολωνού απολογούμενος φέρεται να αρνήθηκε τα περί μαστροπείας, να δήλωσε πως εν έχει την παραμικρή σχέση με τα «ραντεβού της φρίκης» σε αυτοκίνητα και οίκους ανοχής , ενώ φαίνεται να εκτίμησε πως για την εκπόρνευση της ανήλικης υπαίτια ήταν η μητέρα της.

  • Από την πλευρά της, η μητέρα της 12χρονης αρνείται όσα τις αποδίδουν οι αρχές, ισχυριζόμενη πως δεν έχει καμία ανάμειξη στην τραγωδία που βίωνε το παιδί της, ισχυρισμό τον οποίο επαναλαμβάνει σε όλες τις καταθέσεις της και η ανήλικη κόρη της. Την κατηγορουμένη στηρίζουν από την πρώτη στιγμή τα ενήλικα παιδιά της, τα οποία θεωρούν ανεπιφύλακτα την μητέρα τους αθώα.

Η μητέρα επανειλημμένα αναφέρει πως όταν συνειδητοποίησε όσα βίωνε η κόρη της από τον Ηλία Μίχο «ήμουν η πρώτη που ξεκίνησα να μαζεύω ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του ώστε να γλυτώσω το παιδί μου».

Η γυναίκα φαίνεται να υποστηρίζει πως το σφάλμα της ήταν ότι δεν αντιλήφθηκε τι βίωνε το παιδί της, ενώ τονίζει πως η ίδια έκανε καταγγελία στο Ανηλίκων όταν κατάλαβε τι συμβαίνει. Να σημειωθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα για τα οποία διενεργείται δεύτερη ανάκριση. Συνολικά στην παρούσα και στην υπό διερεύνηση από Ανακριτή υπόθεση, οι κατηγορούμενοι φθάνουν τους 40, με την συντριπτική πλειονότητα να βρίσκεται υπό κράτηση.

  • Η δικογραφία για τη «φρίκη του Κολωνού» διαχωρίστηκε πριν από μήνες, ώστε να μην τεθούν ζητήματα με τα όρια προφυλάκισης των 26 που σήμερα θα βρεθούν στο εδώλιο και να μπορέσει να συνεχιστεί η έρευνα για άλλα πρόσωπα που κατονομάστηκαν από την 12χρονη ως «πελάτες»- παιδοβιαστές.

Η δίκη θα ξεκινήσει σε αίθουσα του ΜΟΔ και στην συνέχεια θα μεταφερθεί σε αίθουσα στο ισόγειο του Εφετείου που παραχωρήθηκε, για τρεις ημέρες την εβδομάδα, καθώς είναι πολυπρόσωπη και απαιτείται μεγάλος χώρος για να μπορεί να εξελιχθεί ομαλά.