Ισλανδία: Κάτοικοι σε απόγνωση περιμένουν την έκρηξη του ηφαιστείου – ”Φοβόμαστε πως θα θάψει τα σπίτια μας”

 Ισλανδία: Κάτοικοι σε απόγνωση περιμένουν την έκρηξη του ηφαιστείου – ”Φοβόμαστε πως θα θάψει τα σπίτια μας”

Στη ΝΔ Ισλανδία, το ηφαίστειο θα μπορούσε να εκραγεί σαν ένα «κουτάκι αναψυκτικού», μόλις δυο 24ωρα, αφότου το Μετεωρολογικό Γραφείο του νησιού κατέγραψε περίπου 800 νέους σεισμούς μέσα σε 15 ώρες.

Ένας υπόγειος ποταμός μάγματος, μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, κινείται ανοδικά προς την επιφάνεια της γης. Το Γκρίνταβικ, μια αλιευτική κωμόπολη 4.000 κατοίκων στη ΝΔ Ισλανδία άδειασε εν αναμονή της επικείμενης έκρηξης.

«Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ξέρετε, τις τελευταίες τέσσερις μέρες ξυπνάω μετά από δύσκολο ύπνο, είναι τόσο ανησυχητικό, ακούω τις ειδήσεις, όλο ακούω τις ειδήσεις», λέει ο Έιναρ Νταγκμπιαρντσον, κάτοικοςΓκρίνταβικ. Προσθέτει πως «Περιμένουμε να θάψει τα σπίτια μας».

Οι άνθρωποι που θέλουν να πάνε στην πόλη για να παραλάβουν τα υπάρχοντά τους έπρεπε να κάνουν ουρά σε ένα οδόφραγμα.

Είναι συναισθήματα, που δεν μπορεί κανείς να τα συλλάβει. Να περιμένεις να εκραγεί το ηφαίστειο και να θάψει την πόλη σου και το σπίτι σου.

«Ο κόσμος τώρα περιμένει με αγωνία, τι θα γίνει στην πόλη. Αν πράγματι γίνει η έκρηξη, η πόλη θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να γλιτώσει. Η έκρηξη όμως θα μπορούσε απλά να θάψει την πόλη. Άρα δεν ξέρουμε ποιο σενάριο είναι το πιο πιθανό», τονίζει ο Άρι Τράουστι, γεωφυσικός.

Η Ισλανδία, η οποία διαθέτει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά Άρθρα