Σολτς σε Μητσοτάκη: Επιθυμούμε να συνεργαστούμε πιο στενά – Να βρούμε κοινές λύσεις στο μεταναστευτικό

 Σολτς σε Μητσοτάκη: Επιθυμούμε να συνεργαστούμε πιο στενά – Να βρούμε κοινές λύσεις στο μεταναστευτικό

“Οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας είναι καλές και επιθυμούμε να συνεργαστούμε πιο στενά στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της προστασίας του κλίματος” τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Ο κατάλογος των διμερών μας έργων είναι μακρύς και χαίρομαι που σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο» είπε ο κ. Σολτς αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως ένα σημαντικό σημείο της διμερούς συνεργασίας έχει να κάνει με το ζητημα της μετανάστευσης. «Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και οι παράτυπες αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά φέτος, αλλά και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Αυτό καθιστά το γεγονός ότι θα πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε.

Όπως είπε, «συμφωνήσαμε στη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και συζητήσαμε δυνατότητες μείωσης των δευτερογενών μετακινήσεων».

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζητήθηκε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Σολτς υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Σημείωσε ακόμη τη σημασία να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων» από τη Χαμάς, η οποία – όπως είπε κρατάει αιχμάλωτους ακόμη και γυναίκες και παιδιά, σε σκοτεινές σήραγγες. Όπως υπογράμμισε, η λύση των δυο κρατών είναι σημαντική και μπορεί να προσφέρει την προοπτική ειρήνης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Χαμάς ο κ. Σολτς είπε πως «για εμάς η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που κρατάει σε ομηρία ανθρώπους». Χαρακτήρισε «ωμή πράξη βαρβαρότητας» τις επιθέσεις της Χαμάς και θύμισε πως το Βερολίνο εχει απαγορεύσει της δραστηριότητες της οργάνωσης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον κ. Σολτς να τονίζει πως Γερμανία και Ελλάδα θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική επίθεση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.