Ισλανδία: Καθησυχαστική η πρωθυπουργός για την έκρηξη του ηφαιστείου

 Ισλανδία: Καθησυχαστική η πρωθυπουργός για την έκρηξη του ηφαιστείου

H πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ, προσπάθησε να καθησυχάσει το έθνος καθώς προετοιμάζεται για μια ηφαιστειακή έκρηξη και η Νότια Χερσόνησος της χώρας συνεχίζει να πλήττεται από εκατοντάδες σεισμούς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Guardian, έως το απόγευμα της Δευτέρας (13/11), η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας κατέγραψε περίπου 900 σεισμούς, καθώς η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σουντχνούκουρ και Γκρινταβίκ στη νοτιοδυτική Ισλανδία συνεχίστηκε, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, δηλαδή κοντά στο Ρέικιαβικ. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχει σχηματιστεί μια σήραγγα μάγματος κάτω από τη χερσόνησο, η οποία εκτείνεται στη θάλασσα.

Επίσης, έχουν καταγραφεί χιλιάδες σεισμοί τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω προειδοποιήσεων για σημαντική πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου Φαγκρανταλσφιάλ εντός των ημερών. Η Ισλανδία, που βρίσκεται μεταξύ της ευρασιατικής και της βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας, οι οποίες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, αποτελεί εστία σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Παρόλο που το μέγεθος και η ένταση της δραστηριότητας μειώνονται, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας δήλωσε ότι η αξιολόγηση του ηφαιστειακού κινδύνου παραμένει αμετάβλητη, με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τεράστιες ουρές, μήκους αρκετών χιλιομέτρων, σχηματίστηκαν καθώς επετράπη στους κατοίκους του Γκρινταβίκ να επιστρέψουν για λίγο στα σπίτια τους προκειμένου να πάρουν είδη πρώτης ανάγκης και πολύτιμα αντικείμενα. Η πόλη των σχεδόν 4.000 κατοίκων έχει ήδη υποστεί εκτεταμένες ζημιές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ρωγμών που έχουν σχηματιστεί στο έδαφος.

Σε ομιλία της στο ισλανδικό κοινοβούλιο, η Κατρίν Γιακομπσντότιρ δήλωσε ότι η εκκένωση της πόλης την Παρασκευή (10/11) έγινε «με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων», τονίζοντας πως κατανοεί την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Όπως όλοι μπορούμε να φανταστούμε, είναι μια τεράστια απόφαση να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι νιώθουμε πόσο τους βαραίνει αυτή η αβεβαιότητα», είπε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας και πρόσθεσε: «Καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας χώρος ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να παραλάβουν ταπαραίτητα αντικείμενα, αλλά πάντα με προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων».

Η ίδια τάχθηκε υπέρ ενός νομοσχεδίου σχετικά με την προστασία σημαντικών υποδομών στη χερσόνησο για την προστασία από επικείμενους φυσικούς κινδύνους, λέγοντας το εξής: «Υπάρχουν ευρείες εξουσίες στον νόμο περί πολιτικής άμυνας για τη λήψη μέτρων μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερα περιθώρια για τη λήψη προληπτικών μέτρων σε προηγούμενα στάδια».

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα προτεινόμενο τέλος για τα ασφαλισμένα κατά της πυρκαγιάς σπίτια για τρία χρόνια, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των προληπτικών έργων.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι «όλα τα συστήματα παρακολούθησης παρακολουθούνται στενά σε πραγματικό χρόνο, ειδικά κοντά στο Grindavík, για τυχόν ενδείξεις ξαφνικής αλλαγής».

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί τρεις εκρήξεις στη Νότια Χερσόνησο, κοντά στο ηφαίστειο Φαγκρανταλσφιάλ, η πιο πρόσφατη εκ των οποίων ήταν τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, όλες οι προηγούμενες εκρήξεις ήταν μακριά από υποδομές ή κατοικημένες περιοχές. Πριν από την πρώτη έκρηξη, που καταγράφηκε το 2021, η εν λόγω χερσόνησος ήταν αδρανής για οκτώ αιώνες.

Σχετικά Άρθρα