Νετανιάχου: Επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού εντός της πόλης της Γάζας

 Νετανιάχου: Επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού εντός της πόλης της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε όσο πιο επίσημη γίνεται την είδηση ότι το βράδυ της Τρίτης οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, αλλά διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της Χαμάς περικυκλωμένος στο καταφύγιό του, λέει Ισραηλινός υπουργός

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, έχει περικυκλωθεί σε ένα καταφύγιο.

Ο υπουργός δεν είπε πού βρίσκεται αυτό το καταφύγιο, ενώ ανέφερε ότι θα τον εξοντώσουν οι δυνάμεις του Ισραήλ.

«Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οι IDF μάχονται στην καρδιά της πόλης της Γάζας, στην καρδιά του τρόμου»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Πολεμάμε αυτή την ώρα σε σημαντικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επέστρεψα από εκεί. Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οι IDF μάχονται στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Στην καρδιά του τρόμου. Αυτός είναι ένας πολύπλοκος και δύσκολος πόλεμος και, δυστυχώς, έχει κόστος».

Οι ισραηλινές δυνάμεις «σφίγγουν ασφυκτικό κλοιό» γύρω από την πόλη της Γάζας, λέει ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιχειρούν στην καρδιά της πόλης της Γάζας και «σφίγγουν ασφυκτικό κλοιό» γύρω από την πόλη.

Σε τηλεοπτική δήλωση την Τρίτη, ο Γκαλάντ χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατίας που έχει χτίσει ποτέ η ανθρωπότητα» και δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις των IDF έχουν εισβάλει σε προπύργια της τρομοκρατίας στη Γάζα «από όλες τις κατευθύνσεις, σε τέλειο συντονισμό με τις θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις».

Σχετικά με το θέμα των διεθνών απαιτήσεων για ανθρωπιστικές παύσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας είπε: Ανθρωπιστικές παύσεις, για μένα, σημαίνουν πρώτα και κύρια τους αιχμαλώτους που κρατούνται από ζώα. Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων.

Ο Γιοάβ Γκαλάντ επισήμανε ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς θα κυβερνούν τον παλαιστινιακό θύλακα μόλις τελειώσει ο πόλεμος, ανέφερε το Reuters.