Ισραήλ: Απελευθερώσαμε γυναίκα στρατιώτη όμηρο της Χαμάς

 Ισραήλ: Απελευθερώσαμε γυναίκα στρατιώτη όμηρο της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ δηλώνουν ότι γυναίκα στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε από την  Χαμάς διασώθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας σε μια νυχτερινή επιχείρηση.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι IDF και η Σιν Μπετ αναφέρουν ότι η Ori Megidish είναι σε καλή κατάσταση και έχει συναντηθεί με την οικογένειά της.

Οι IDF λένε ότι η Megidish διασώθηκε κατά τη διάρκεια μιας χερσαίας επιχείρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ τη δική του απάντηση στην ενέργεια της Χαμάς να δημοσιεύσει βίντεο όπου Ισραηλινές όμηροι ζητούν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να τις ανταλλάξει με Παλαιστίνιους κρατούμενους, έδωσε το Ισραήλ. Από το γραφείο του πρωθυπουργού γίνεται λόγος για ψυχολογική προπαγάνδα, ενώ με τις εικόνες από αιχμαλώτους πολέμου.

  • «Πρόκειται για μια σκληρή ψυχολογική προπαγάνδα από τη Χαμάς-ISIS. Αγκαλιάζουμε τις οικογένειες. Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε στα σπίτια τους όλους τους απαχθέντες και αγνοούμενους», ήταν το πρώτο σχόλιο από το Ισραήλ.

Μάλιστα, σε μια ανάρτηση στο «X», ο Νετανιάχου αναγνώρισε τις γυναίκες ως Έλενα Τρουπάνοφ, Ντανιέλα Αλόνι και Ραμόνα Κιρστ.

«Σας αγκαλιάζω. Οι καρδιές μας είναι μαζί σας και σε όλους τους αιχμάλωτους», έγραψε ο Νετανιάχου.

Το βίντεο με τις Ισραηλινές ομήρους

Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα δικά της Μέσα στον πόλεμο με το Ισραήλ, καθώς βλέποντας τον ισραηλινό στρατό να προελαύνει στη Λωρίδα της Γάζας, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τρεις Ισραηλινές γυναίκες ομήρους να ζητούν από τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου την ανταλλαγή.

  • Στο βίντεο διάρκειας 76 δευτερολέπτων, μια από τις γυναίκες επικρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση στα εβραϊκά ότι απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και καλεί το Ισραήλ να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Το Ισραήλ λέει ότι τουλάχιστον 239 άνθρωποι κρατούνται αιχμάλωτοι. Δεν κατέστη άμεσα δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητα των γυναικών.

«Φέρουμε την ευθύνη της πολιτικής και στρατιωτικής αποτυχίας σας στις 7 Οκτωβρίου. Δεν υπήρχε στρατός δεν έφτασε κανείς. Κανείς δεν μας προστάτευσε. Είμαστε αθώοι πολίτες που πληρώνουμε φόρους στο Ισραήλ, είμαστε αιχμάλωτοι σε κακή κατάσταση. Μας σκοτώνετε» λέει η γυναίκα και προσθέτει: «Είμαστε αθώοι πολίτες που πληρώνουμε φόρους στο Ισραήλ, είμαστε αιχμάλωτοι σε κακή κατάσταση. Μας σκοτώνετε. Θέλετε να μας σκοτώσετε; Δεν φτάνει που σκοτώσατε τους πάντες. Δεν είναι αρκετός ο αριθμός των Ισραηλινών πολιτών που σκοτώθηκαν;».

«Απελευθερώστε μας τώρα. Απελευθερώστε τους πολίτες τους, απελευθερώστε τους κρατούμενους τους, απελευθερώστε όλους εμάς. Αφήστε μας να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας», αναφέρει, σύμφωνα με το Αl Jazeera.

Η ταυτότητα των τριών γυναικών, η δήλωση των οποίων ήταν σχεδόν βέβαιο ότι υπαγορεύτηκε από τους απαγωγείς τους, δεν έχει αποσαφηνιστεί, όπως αναφέρουν οι Τimes of Ιsrael.

IDF: Αυτοί είναι οι τέσσερις νεκροί τρομοκράτες

Τα ονόματα τεσσάρων ακόμα ανώτατων στελεχών της της Χαμάς, τα οποία εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στο τελευταίο 24ωρο, έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Όπως έγινε γνωστό από τον IDF, τα στρατεύματα σκότωσαν τέσσερα εξέχοντα στελέχη στη διάρκεια των διευρυμένων χερσαίων επιχειρήσεων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους παρείχαν τα ακόλουθα ονόματα των νεκρών μελών της Χαμάς:

  • Τζαμίλ Μπάμπα, διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς στην Κεντρική της Ταξιαρχία
  • Μουχαμάντ Σαφάντι, διοικητής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων
  • Μουουάμαν Χιτζάζι, εξέχον στέλεχος της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς
  • Μουχαμάντ Αουντάλα, ανώτερος πράκτορας στο τμήμα παραγωγής της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός είπε επίσης ότι «κατέστρεψε υποδομές τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών αντιαρματικών πυραύλων και άλλων σημείων εκτόξευσης», πρόσθεσε.