ΣΥΡΙΖΑ: Επιθέσεις Φίλη, Ραγκούση κατά Κασσελάκη – Απάντηση από Αυγέρη και Παππά – Βάζουν στο κάδρο και τον Τσίπρα

 ΣΥΡΙΖΑ: Επιθέσεις Φίλη, Ραγκούση κατά Κασσελάκη – Απάντηση από Αυγέρη και Παππά – Βάζουν στο κάδρο και τον Τσίπρα

Εσωκομματικό πόλεμο προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Νίκος Φίλης εκτόξευσε τα πυρά του κατά του νέου προέδρου, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο «παιχνίδι» μπήκε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος άφησε αιχμές για την αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέργιου Καλπάκη στη θέση του διευθυντή της ΚΟ του κόμματος και του εκπροσώπου Τύπου, αντίστοιχα. Αμέσως, έσπευσε να απαντήσει η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, αλλά και ο Νίκος Παππάς ο οποίος σημείωσε ότι «ο κόσμος

«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”»., είπε στον Ant1, ο Νίκος Φίλης για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Συμπλήρωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είπε ότι θέλει να φτιάξει την δημοκρατική παράταξη. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι. Αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα».

  • «Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», προσέθεσε.

Συνέχισε κατά του Στέφανου Κασσελάκη είπε ακόμη «πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε «Μεσσιανισμό».

Ακολούθως, ο Νίκος Φίλης έστρεψε τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει».

  • «Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα, σκοπεύω να δώσω την μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει. Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Εκπρόσωπος Τύπου».

Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία». Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του.

Ραγκούσης:

Κριτική στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Γιάννης Ραγκούσης για την απόφασή του να απομακρύνει από τις θέσεις του κόμματος τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Στέργιο Καλπάκη, χωρίς να είχε προηγηθεί ενημέρωσή τους.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook του Γιάννη Ραγκούση:

Για την ηθική πλευρά της πολιτικής αλλά και για τη διεύρυνση.
Χρέος μου.
Προσπερνώ το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, στις 2 Ιουλίου του 2023 ψηφίσθηκε ομόφωνα στην Πολιτική Γραμματεία να παραμείνει Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και ότι στις 3 Ιουλίου ψηφίσθηκε ομόφωνα και από την Κ.Ο.
Επίσης προσπερνώ πως ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μέλος του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όλα τα μέλη του προεδρείου ορίζονται – εκλέγονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνεδρίαση της, κατά τη διάρκεια της οποίας προφανώς και είναι προνόμιο του Προέδρου να εισηγηθεί τις προτάσεις του.
Ωστόσο δεν προσπερνώ το γεγονός ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έμαθε από τα ΜΜΕ την εκπαραθύρωσή του από τα καθήκοντα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ότι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας.
Κυρίως όμως δεν προσπερνώ,
ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μολονότι τότε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ήταν ένας από εκείνους τους ελάχιστους βουλευτές χάρη στους οποίους υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ότι μετά τη ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Καμμένο, συμπρωταγωνίστησε στο σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας που ξεκίνησε από το Γαλάτσι και οδήγησε στο 32% του 2019!
Ότι ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συμπαρατάχθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και όλους μας, στον καθημερινό αντιπολιτευτικό αγώνα αλλά και στον αγώνα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ότι ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στο συλλογικό μας αγώνα με δηλώσεις του ή με τη δημόσια συμπεριφορά του.
Υ.Γ. Μόλις διάβασα ότι με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, «από τις ιστοσελίδες» δηλαδή, ενημερώθηκε για την αντικατάστασή του και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέργιος Καλπάκης.
Ένας εξαιρετικός νέος σύντροφος, 33 ετών, της διεύρυνσης και της Προοδευτικής Συμμαχίας, που ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που του αναθέσαμε σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες.

Αυγέρη: Ο Νίκος Φίλης εξακολουθεί να κάνει αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα

Aπάντηση στον Νίκο Φίλη έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, με αφορμή τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Φίλης στον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Ο Νίκος Φίλης κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα στην οποία συμμετείχε – να θυμίσω ότι ήταν υπουργός Παιδείας – και εξακολουθεί να κάνει αντιπολίτευση στον πρώην πρωθυπουργό», είπε η Δώρα Αυγέρη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν είμαι ούτε παιδονόμος, ούτε λογοκριτής, ούτε συμμετέχω σε όργανα του κόμματος που αναλαμβάνουν αυτή την διαδικασία. Ο Πρόεδρος λέει ότι η Αριστερά είναι η συντροφικότητα, η συλλογικότητα ο σεβασμός των δημοκρατικών αποφάσεων και το να αφουγκράζεσαι την κοινωνία και νομίζω ότι ο αγαπητός σύντροφος Νίκος Φίλης δεν έχει ακούσει τι πραγματικά είπε ο κόσμος και δεν έχει αναλύσει ακριβώς γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».  

Παππάς : Ο κόσμος περιμένει να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη, όχι μεταξύ μας

Ο Κασσελάκης έχει μιλήσει για την πατριωτική Αριστερά και την δημοκρατική και την κυβερνώσα Αριστερά επανειλημμένα. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο έχει βάση και ούτε θέλω να σκεφτώ ότι ο Νίκος Φίλης εργαλειοποιεί αυτή την τόσο πολύτιμη λέξη για να συνεχιστεί μία αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε και στην εκλογή που πέρασε». Με αυτή την δήλωση απάντησε ο Νίκος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σε όσα νωρίτερα είχε πει σε τηλεοπτική του παρουσία, ο Νίκος Φίλης, περί “δυσανεξίας του Στ. Κασσελάκη στην Αριστερά”.

  • «Έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας, είναι προφανές, αποτυπώθηκαν και στο προηγούμενο συνέδριό μας. Μάθαμε να πορευόμαστε με αυτές, παρόλο που υπήρξε καθαρή πλειοψηφία υπέρ του μετασχηματισμού και νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Ούτε δηλητηριώδη βέλη χρειάζονται. Δεν είναι κακό το να ανταλλάσσουμε πολιτικές απόψεις. Ούτε απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί όμως μπορούν να βοηθήσουν την πορεία μας προς τα μπρος. Δεν περιμένει κάτι τέτοιο η κοινωνία, η κοινωνία έχει πάρα πολλά προβλήματα. Είδε με ενδιαφέρον τη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να την απογοητεύσουμε» προσέθεσε ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς για δηλώσεις στελεχών που στηρίζουν τον νέο Πρόεδρο και οι οποίες λένε ότι, σε όποιος δεν θέλει ας κάτσει στην άκρη, ο κ. Παππάς, τόνισε «προφανώς τα κόμματα είναι ενώσεις πολιτών που με ελεύθερη βούληση συσπειρώνονται και υπηρετούν κάποιο πολιτικό σκοπό. Αλλά δηλώσεις οι οποίες παραπέμπουν σε πιθανότητες διάσπασης να αποχωρήσουν με βρίσκουν να διαφωνώ σθεναρά και δεν πρέπει να γίνονται».

  • «Δεν χρειάζεται ούτε να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, ούτε να απαντά η άλλη πλευρά, όποιος θέλει ας πάει σπίτι του. Μπορούμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και τη σαφή μας κατεύθυνση. Δεν την καταλαβαίνω την ένταση δύο εικοσιτετράωρα μετά την τόσο σημαντική εκλογή. Ποιος την χρειάζεται πραγματικά; Αποφασιστικά, ενωτικά, συγκροτημένα θα υπηρετήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν είναι τώρα η ώρα να εκτοξεύουμε απειλές ο ένας προς τον άλλον. Προς Θεού» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άδικο να ηχούν τύμπανα πολέμου”

  • «Είχαμε μία πάρα πολύ σημαντική διαδικασία και είναι άδικο και για την παράταξή μας και για όλο αυτό τον κόσμο που ήρθε και κατέθεσε για πολλοστή φορά την πίστη του και την εμπιστοσύνη του στην παράταξη, να ηχούν εκ νέου τύμπανα πολέμου. Δεν είναι έτσι. Ο κόσμος αυτός περιμένει από εμάς να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη και όχι να βγάλουμε τα σπαθιά από τα θηκάρια για να αναμετρηθούμε μεταξύ μας. Έχουμε μία κατεύθυνση. Όποιος την αμφισβητεί την κατεύθυνση την διατυπωμένη, μπορεί να το πει δημοσίως και νομίζω ότι έτσι θα πρέπει να πορευτούμε. (…) Είμαστε μετά την Κυριακή. Καλό είναι όλοι να καταθέσουμε τις ιδέες μας για το πώς το κόμμα μπορεί να πορευτεί με αποτελεσματικότητα για να λύσουμε προβλήματα του κόσμου, όχι δικά μας. Τα δικά μας τα προβλήματα οφείλουμε να τα βάζουμε τρεις και τέσσερις σκάλες κάτω από τα προβλήματα της κοινωνίας. Να υποτάσσουμε δηλαδή τις δικές μας ανάγκες και να σχεδιάζουμε και τον τρόπο που οργανωνόμαστε, όχι με βάση το τι επιθυμούμε για τον εαυτό μας, με βάση το ερώτημα τι έχει ανάγκη η κοινωνία» ανέφερε ακόμα ο κ. Παππάς.

Δεν υπάρχουν ούτε προοπτικές ρήξης, ούτε προοπτικές διάσπασης, σύμφωνα με τον ίδιο. «Έχουμε μια μεγάλη περιουσία η οποία μας κρατά μαζί. Είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, η οποία αποδείχθηκε ότι υπάρχει ακόμα και μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Διότι είχαμε ανησυχήσει πραγματικά. Αν είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή, θα ήταν πολύ δύσκολο να ισχυριστώ στην εκπομπή σας ότι δεν υπάρχει το φάσμα των αποχωρήσεων ή της διάσπασης. Όποιος κινηθεί απέναντι στην απόφαση την οποία έβγαλε εμφατικά πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να κουραστεί για να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική του στάση νομίζω» συμπλήρωσε.

  • Για τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ξέρει τις δυσκολίες, «οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από αυτές που εμφανίστηκαν στην διαδικασία, την εκλογική της μετάβασης της αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ξέρουμε ότι μπροστά μας θα σταθούν πολιτικοί αντίπαλοι, θα συκοφαντήσουν, θα λοιδορήσουν, θα μας πολεμήσουν, θα σταθούν συμφέροντα, τα οποία το πρόγραμμά μας θίγει. (…) Και προσωπικές επιθέσεις θα δεχτεί. Έχει δείξει όμως ότι έχει και αντανακλαστικά και μπορούμε να τις αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής. Άρα παρατηρούμε με πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία την κατάσταση, κάνουμε το σχεδιασμό μας, αναδεικνύουμε τις πολιτικές μας και κυρίως μπαίνουμε σε μία φάση όπου θα επιδιώξουμε με τρόπο συστηματικό και με την περιουσία της συλλογικής μας προσπάθειας, της εκλογής νέας ηγεσίας και την δυναμική που έχει ο ίδιος ο Στέφανος, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματός μας» ανέφερε.

  • Κληθείς να σχολιάσει ότι στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ακόμα και πως “κάποιος περαστικός τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια”, ο κ. Παππάς είπε «καταρχήν η έκφραση “τους πήρε το κόμμα” δεν μου αρέσει καθόλου, διότι παραπέμπει σε μία κατάσταση ιδιοκτησίας». «Ιδιοκτήτες είναι τα μέλη μας. Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν, δίνουν εντολή και διαμορφώνουν και συνδιαμορφώνουν και την κατεύθυνσή μας. Νομίζω ότι πρέπει όπως η νέα ηγεσία οφείλει και το κάνει, να σέβεται και τη διακήρυξη και την ταυτότητα και την κατεύθυνση την οποία έχουμε πάρει, έτσι όλοι οφείλουν να σεβαστούν και το αποτέλεσμα της κάλπης. Δεν ήταν ένα δευτερεύον πολιτικό γεγονός. Ήταν το μείζον πολιτικό γεγονός του φθινοπώρου μέχρι στιγμής. (…) Τα κόμματα είναι ελεύθερες ενώσεις πολιτών. Τι πάει να πει περαστικός. Εγώ έχω πει και στην Κεντρική μας Επιτροπή, ότι σε αυτό το κόμμα είμαι από τότε που γεννήθηκα πρακτικά, από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω την πολιτική. Αλλά δεν θέλω ένα κόμμα με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Δεν θέλω ένα κόμμα με οικοδεσπότες και φιλοξενούμενουςΔεν θα ήθελα ένα κόμμα στο οποίο να έχουμε κλειστές πόρτες. Αυτές τις λογικές νομίζω τις πληρώσαμε. Έχει πραγματικά αλλάξει, έχει μετασχηματιστεί ο τρόπος συμμετοχής στην πολιτική και αυτό είτε θα το αποδεχτούμε και θα εμπλουτίσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, είτε θα περάσουν από πάνω μας οι εξελίξεις» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης θα μπει στην Βουλή, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «έχει ξεκαθαρίσει και το ζήτημα αυτό». «Στη Βουλή έχουμε και στελεχιακό βάθος και συσσωρευμένη πείρα και παρουσία, η οποία υπερκάλυψε τις προσδοκίες και τα άγχη μας την περίοδο» προσέθεσε.

  • Αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές και το τι θα σηματοδοτήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Παππάς επισήμανε «ακόμα και αν προσπαθούσαμε να το υποβιβάσουμε, είναι ο πρώτες πολιτικές εκλογές το 2024. Θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες και θα έχουν μπροστά τους ψηφοδέλτια. Και τα ψηφοδέλτια που θα επιλέξουν θα στείλουν μηνύματα σε όλους μας. (…)  Αν πάμε στις ευρωεκλογές και είναι η Νέα Δημοκρατία μπροστά και είναι η διαφορά της μεγάλη, αν υπάρξει ένα σενάριο τέτοιο δεν θα βγαίνει ο Μητσοτάκης να λέει ότι, ορίστε η επιβεβαίωση της ηγεμονίας και της πολιτικής μου; Αντίθετα, αν υπάρξει ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα, με την όποια του εκδοχή, θα έχουμε ένα νέο πολιτικό τοπίο».