Μενέντεζ: Θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, παρά τη δίωξη

 Μενέντεζ: Θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, παρά τη δίωξη

Την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στις εκλογές του 2024 αναμένεται να ανακοινώσει ο σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα, την Παρασκευή, έγινε γνωστή η παραπομπή του σε δίκη για κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά.

Η New Jersey Globe που μετέδωσε την πληροφορία για τη συνέντευξη Τύπου επισημαίνει ότι ο Μενέντεζ δεν θα παραιτηθεί μεν από την έδρα του αλλά και ότι θα τη διεκδικήσει εκ νέου για μια ακόμη εξαετία. Τουλάχιστον ένα μέλος του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς έχει εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την έδρα του Μενέντεζ στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, η απόφαση για επανεκλογή μπορεί να τον βάλει απέναντι στο κόμμα των Δημοκρατικών, το οποίο ενδέχεται να αποσύρει την υποστήριξή του προς το πρόσωπό του.

Οι κατηγορίες σε βάρος του

Θυμίζουμε ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που άσκησε δίωξη στον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και τη σύζυγό του για το αδίκημα της δωροληψίας, δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα γύρω από τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσι και να παράσχουν πλεονεκτήματα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου «συνεχίζεται».

«Δεν έχουμε τελειώσει. Και θέλω να ενθαρρύνω όποιον διαθέτει πληροφορίες να εμφανιστεί – και γρήγορα», είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέμιαν Ουίλιαμς.

Τι βρέθηκε στο σπίτι του Μπομπ Μενέντεζ/AP Photos
Τι βρέθηκε στο σπίτι του Μπομπ Μενέντεζ/AP Photos

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ως γερουσιαστής, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της ΑιγύπτουΣε αυτά τα δώρα περιλαμβάνονταν μετρητά, χρυσός, η πληρωμή των δόσεων ενός στεγαστικού δανείου, ένα πολυτελές όχημα, αποζημίωση για εργασία με ελάχιστες απαιτήσεις και άλλα αντικείμενα αξίας.

Τι βρέθηκε στο σπίτι του Μπομπ Μενέντεζ/AP Photos
Τι βρέθηκε στο σπίτι του Μπομπ Μενέντεζ/AP Photos

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία με ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του Μενέντεζ, καθώς επίσης και φάκελοι με μετρητά που βρέθηκαν σε τζάκετ, στην ντουλάπα του. Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά.

«Αβάσιμες οι κατηγορίες»

Ο Μενέντεζ, σε μια ανακοίνωσή του, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης συκοφαντικής εκστρατείας και τόνισε ότι αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες δεν θα τον αποσπάσουν από το σημαντικό έργο του.

Οι εισαγγελείς, υποστηρίζει, διαστρεβλώνουν το συνηθισμένο νομοθετικό έργο. «Οι υπερβολές αυτών των εισαγγελέων είναι προφανείς. Τα γεγονότα δεν είναι όπως παρουσιάζονται», τόνισε.

Τι βρέθηκε στο σπίτι του Μπομπ Μενέντεζ/AP Photos
Τι βρέθηκε στο σπίτι του Μπομπ Μενέντεζ/AP Photos

Ένας δικηγόρος της Ναντίν Μενέντεζ είπε ότι η σύζυγος του γερουσιαστή αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο και «θα αντικρούσει σθεναρά» τις κατηγορίες σε βάρος της στο δικαστήριο.

Ο Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και η σύζυγός του Ναντίν, με την οποία είναι παντρεμένος από το 2020, αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες ο καθένας. Ο γερουσιαστής και οι συνολικά τέσσερις συγκατηγορούμενοί του πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο Μενέντεζ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία στις εκλογές του 2024 και μια έρευνα σε βάρος του θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια των Δημοκρατικών να διευρύνουν την ισχνή πλειοψηφία (51-49) που διαθέτουν σήμερα στο Σώμα αυτό. Μαζί με τη σύζυγό του, αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες ο καθένας: συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για εξαπάτηση άλλων από το δικαίωμά τους σε έντιμες υπηρεσίες και συνωμοσία για εκβίαση. Οι εισαγγελείς επιδιώκουν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία του γερουσιαστή, όπως το σπίτι του στο Νιου Τζέρσι, μια Mercedes-Benz του 2019 και περίπου 566.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και αποταμιεύσεις σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Συγκατηγορούμενοι του ζεύγους είναι οι επιχειρηματίες Ουαέλ Χάνα, Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπς. Ο Χάνα, που κατάγεται από την Αίγυπτο, φέρεται ότι οργάνωνε δείπνα και συναντήσεις μεταξύ του Μενέντεζ και Αιγύπτιων αξιωματούχων το 2018, κατά τις οποίες οι αξιωματούχοι πίεζαν τον γερουσιαστή για το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κάιρο. Σε αντάλλαγμα, ο Χάνα συμπεριέλαβε τη Ναντίν Μενέντεζ στη λίστα της μισθοδοσίας της εταιρείας του, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς. Την εποχή εκείνη η Αίγυπτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέστειλε μια καταβολή 195 εκατ. δολαρίων το 2017 και ακύρωσε μια δεύτερη, ύψους 65,7 εκατ. δολαρίων, μέχρι να αποδείξει η χώρα ότι βελτιώνει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 2018, σε μια συνάντηση που είχε με τον Χάνα ο Μενέντεζ, μοιράστηκε μαζί του μη δημόσιες πληροφορίες για την κατάσταση αυτής της στρατιωτικής βοήθειας. Ο επιχειρηματίας έστειλε τότε ένα sms σε Αιγύπτιο αξιωματούχο, αναφέροντας ότι «η απαγόρευση όπλων και πυρομαχικών στην Αίγυπτο αίρεται». Τον επόμενο χρόνο η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε σε μια εταιρεία του Χάνα το αποκλειστικό δικαίωμα να εξάγει τρόφιμα χαλάλ από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, παρά την απειρία της στην πιστοποίηση αυτών των τροφίμων. Ο Χάνα, υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, χρησιμοποίησε τα έσοδα από τις εξαγωγές για δωροδοκίες.

Όταν το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες για το μονοπώλιο του Χάνα, ο Μενέντεζ ζήτησε από ένα στέλεχός του να επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρήσει αυτό το καθεστώς. Το στέλεχος δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση του γερουσιαστή, ωστόσο η εταιρεία διατήρησε το μονοπώλιό της.

Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων

Τώρα που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ο Μενέντεζ θα πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Οι κανόνες για την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών της Γερουσίας λένε ότι κάθε μέλος που κατηγορείται για κακούργημα πρέπει να αποχωρήσει από μια ηγετική θέση.

Ο Μενέντεζ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2015. Ανέλαβε εκ νέου τη θέση το 2018, όταν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Την πρώτη φορά που απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Μενέντεζ, είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε την πολιτική του επιρροή για να βοηθήσει έναν οφθαλμίατρο από τη Φλόριντα, ο οποίος τον είχε πλουτίσει με δώρα και προεκλογικές εισφορές.