Βίντεο ντοκουμέντο: Έτσι κάψανε την Πάρνηθα οι εμπρηστές στις 23 Αυγούστου

 Βίντεο ντοκουμέντο: Έτσι κάψανε την Πάρνηθα οι εμπρηστές στις 23 Αυγούστου

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την καταστροφική φωτιά στην Πάρνηθα τον φετινό Αύγουστο.

Στα πλάνα παρουσιάζεται χαρακτηριστικά με κόκκινους κύκλους η στιγμή που ξεσπούν νέες εστίες φωτιάς, που δεν είναι αναζωπυρώσεις, εκατοντάδες μέτρα μακριά από την κύρια εστία, πράγμα που υποδηλώνει εμπρησμό.

Συγκεκριμένα, το Up Stories χάρη στην πολύτιμη βοήθεια και συμμετοχή του Αλέξανδρου Μπαγιώκου παρουσιάζει ένα ιστορικής αξίας time-lapse από την φωτιά στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής στην Πάρνηθα.

Το βίντεο παρουσιάζει λεπτό προς λεπτό και πιο συγκεκριμένα από τις 21:30 (23/8) περίπου μέχρι και τις 07:30 το πρωί(24/8) την επέλαση του πύρινου μετώπου που ξεκίνησε από την Φυλή Αττική και ταξιδεύοντας μέσα από την χαράδρα της Ι.Μ Κλειστών έφτασε έως την Πάρνηθα κατακαίοντας στην ουσία τον τελευταίο πράσινο πνεύμονα της Αττικής.

Τεράστια εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση νέων εστιών εκατοντάδες μέτρα μακριά από την κύρια εστία και κόντρα στην φορά του ανέμου σε 3 χρονικά σημεία του βίντεο (0:40, 1:02 και 1:35).

Οι συγκεκριμένες νέες εστίες που δεν είναι αναζωπυρώσεις είναι και αυτές που προκαλούν την αλματώδη εξάπλωση του πύρινου μετώπου κόντρα στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν εκείνες τις ημέρες και που είχε σχολιαστεί από όλους.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές και προκαλούν ερωτηματικά. Ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές στις οποίες και θέτουμε στην διάθεση τους το ντοκουμέντο αυτό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υλικό βρίσκεται ήδη στα αρμόδια τμήματα της πυροσβεστικής και εξετάζεται από τους ειδικούς. Σημειώνεται ότι η καταγραφή έγινε από την περιοχή του Αμαρουσίου.

Κάηκαν 58.326 στρέμματα στην Πάρνηθα

Σε βομβαρδισμένο τοπίο μετατράπηκαν τεράστιες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα, λόγω της φωτιάς που κατέκαψε έκταση μεγαλύτερη των 884.000 στρεμμάτων συνολικά (και στις δύο περιοχές). Συγκεκριμένα, στην Πάρνηθα κάηκαν 58.326 στρέμματα.

Η Χασιά, το άλλοτε καταπράσινο χωριό του Λεκανοπεδίου Αττικής, έδωσε σκληρή μάχη με τις φλόγες και άντεξε, αλλά μετράει τις πληγές της. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η χλωρίδα όσο και η σπάνια πανίδα που φιλοξενούσε, δεν υπάρχει πλέον σε μεγάλο βαθμό και το θέαμα είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται στην εικόνα του Εργαστηρίου Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ:

NOFFi OBAM Attiki Parnitha 2023 08 22

Υπενθυμίζεται πως η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε στις 22/8 το πρωί από τη Φυλή και γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ στις 23/8 έφτασε ως τις παρυφές της Πάρνηθας, κατακαίοντας σπίτια και δασικές εκτάσεις. Οι αρχές κατάφεραν να την περιορίσουν και στις 24 Αυγούστου το πρωί, έσβησε.