ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων: Στηρίζουμε την προσπάθεια του υπουργού Υγείας

 ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων: Στηρίζουμε την προσπάθεια του υπουργού Υγείας

Βολές κατά των κύκλων της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου, που επιδιώκουν να σταματήσουν την προσπάθεια της Πολιτείας να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, εξακοντίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με σημερινή του ανακοίνωση, τονίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό.

«Επικροτούμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του υπουργού Υγείας να βρει λύσεις σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που αφορά στην Υγεία χιλιάδων πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα που μεταξύ των άλλων είναι και η απαγόρευση των εξαγωγών για φάρμακα τα οποία στερείται ο Έλληνας ασθενής», υπογραμμίζει ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του.

Όπως λένε οι φαρμακοποιοί, οι αναφορές περί του «απαράδεκτου της προληπτικής απαγόρευσης των εξαγωγών» έπεσαν στο κενό, αφού για τα λίγα φάρμακα για τα οποία έγινε η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών πριν ένα μόλις μήνα -επειδή υπήρχε στοιχειώδης επάρκεια στην ελληνική αγορά- σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα, καθόσον όσοι τα εξήγαγαν δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενή, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής.

Θα πρέπει, όμως σήμερα, και οι Φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στην Ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τώρα που τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν.

Ο ΠΦΣ ξεκίνησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών αυτών εταιρειών, για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων.

Ζητάμε από τον υπουργό Υγείας να συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια εξυγίανσης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, εφαρμόζοντας και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει.

Ταυτόχρονα θα πρέπει ο ΕΟΦ να προβεί σε ελέγχους όλων αυτών, που παρά την απαγόρευση των εξαγωγών δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας.

«Οι αναφορές ορισμένων περί ‘επιχειρηματικότητας’ και περί ‘θετικού ισοζυγίου’, δεν αφορούν το φάρμακο που είναι κοινωνικό αγαθό και η προσβασιμότητα σε αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.