Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποιητική η συμμετοχή στην έναρξη της διαδικασίας

 Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποιητική η συμμετοχή στην έναρξη της διαδικασίας

Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Από τις οκτώ το πρωί της Κυριακής προσέρχονται στις κάλπες οι εκλογείς που συμμετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι κάλπες θα κλείσουν στις οκτώ το βράδυ και σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα αποτελέσματα για το 50% των ψήφων αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά λίγο μετά τις εννέα, ενώ τα τελικά κατά τις 10 με 10 και μισή απόψε. Όπως μεταδίδουν ρεπόρτερ της Δημόσιας Τηλεόρασης, η προσέλευση την πρώτη ώρα της διαδικασίας κρίνεται ιδιαιτέρως αυξημένη.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, επιτόπου σε κάποιο από τα 570 εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα. Όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν σήμερα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Μαζί τους πρέπει να έχουν αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο, ή δίπλωμα οδήγησης, ή βιβλιάριο Υγείας, ή άδεια διαμονής, ή visa, ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ. Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 ετών οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Ηλεκτρονικά και την ίδια ώρα με τη δια ζώσης διαδικασία διεξάγεται η ψηφοφορία για τους κατοίκους εξωτερικού. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν εγγραφεί στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Εφόσον με βάση τα αποψινά αποτελέσματα, απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.