Πρώτη εμφάνιση της Εύας Καϊλή μετά το QatarGate (εικόνες)

 Πρώτη εμφάνιση της Εύας Καϊλή μετά το QatarGate (εικόνες)

Είναι η πρώτη φορά που η Εύα Καϊλή απεικονίζεται να κάθεται στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου μετά το σκάνδαλο του QatarGate, για το οποίο μπήκε σε φυλακή των Βρυξελλών. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής εθεάθη, σύμφωνα με την La Repubblica, να περπατά μαζί με την 2χρονη κόρη της, στα κεντρικά γραφεία του θεσμικού οργάνου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να υπάρχουν φωτογραφίες της.

Εκείνη την περίοδο η Οικονομική Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει ελέγχους στο σπίτι της στο Ψυχικό, όπου κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η Εύα Καϊλή, που επιτρέπεται να πραγματοποιεί ταξίδια εντός Σένγκεν είχε δηλώσει πως της λείπει ιδιαίτερα η Ελλάδα.

«Μου λείπει πάρα πολύ η πατρίδα μου, θέλω να έρθω όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά θέλω πρώτα να έχω αποτινάξει το στίγμα της κατηγορίας που αντιμετωπίζω, είτε με αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης, και αν αυτή αργεί, με την δημόσια ανάδειξη των στοιχείων που γκρεμίζουν το κατηγορητήριο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Ιανουαρίου 2022 η Καϊλή έγινε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την εκλογή της στον πρώτο γύρο των εκλογών με 454 ψήφους.

Στις 10 Δεκεμβρίου και μετά τη σύλληψή της για συμμετοχή στο Σκάνδαλο QatarGate, με απόφαση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, της αφαιρέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες που είχε ως αντιπρόεδρος, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά της. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας, ζήτησε την άρση της ασυλίας της, καθώς υπάρχουν υποψίες για απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών της.

Η Καϊλή αφέθηκε ελεύθερη, με καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης των κινήσεών της, στις 12 Απριλίου.

Για την αποφυλάκισή της έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι στις δεσμίδες των χρημάτων που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης, δεν εντοπίστηκαν δικά της δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά του Παντσέρι και του Τζόρτζι.

Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης έπαψε στις 25 Μαΐου, καθώς ικανοποιήθηκε το σχετικό αίτημα των δικηγόρων της Καϊλή.

*Οι φωτογραφίες είναι από το AP