Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Πλούσιες μεταρρυθμίσεις, λελογισμένα μέτρα – Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου

 Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Πλούσιες μεταρρυθμίσεις, λελογισμένα μέτρα – Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα χωρίζεται όπως έχει γράψει το libre σε δύο ενότητες που θα αφορούν αφενός στο πακέτο των οικονομικών μέτρων και σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων σε βάθος τετραετίας. Οι λεπτομέρειες των ανακοινώσεων θα κλειδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε μια σειρά τελικά συσκέψεων.

Μετά από ένα δύσκολο δίμηνο με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξει μια φυγή προς τα εμπρός και στο πλαίσιο αυτό στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα εστιάσει πρωτίστως σε μια σειρά αλλαγών, που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών.

  • Από το κυβερνών κόμμα επισημαίνεται πως δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη εικόνα και στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη να παρουσιαστούν τόσο τα όσα έγιναν την τελευταία τετραετία όσο και το σχέδιο για το πως μπορεί να είναι η Ελλάδα το 2027.

«Το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι μικρό σε παροχές αλλά μεγάλο σε μεταρρυθμίσεις» σημειώνουν εμφατικά κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν πως τα μέτρα στήριξης θα είναι κοστολογημένα και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Στόχος άλλωστε είναι να μην σταλούν λάθος μηνύματα στις αγορές σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις 8 του μήνα – δηλαδή μια μέρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- αναμένεται η αξιολόγηση από την DBRS. Με την κυβέρνηση να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και να αναμένει ευχάριστες ειδήσεις σε αυτό το πεδίο.

Μια πρόγευση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων που θέλει να προχωρήσει μέσα στην τετραετία έδωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ειδικότερα μίλησε για «επιμονή σε τολμηρές αλλαγές» και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί έμφαση: στην υγεία (με προτεραιότητα σε νέες προσλήψεις και στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ), στις μεταφορές (στις αρχές του 2024 θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία) αλλά και στη ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, μετά τον πύρινο εφιάλτη το φετινό καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (π.χ. drones), νέες προσλήψεις πυροσβεστών αλλά και αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας ( υποχρεωτική έκτιση ποινής) αλλά και για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα.

Τα μέτρα ενίσχυσης

Όσον αφορά στα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως το 50% περίπου του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και επομένως οι όποιες ανακοινώσεις θα είναι λελογισμένες.

  • Στο κυβερνών κόμμα εστιάζουν στη λήψη μέτρων πρωτίστως για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ στοχευμένες κινήσεις θα γίνουν και για την μεσαία τάξη. Οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και στα τρόφιμα είναι δεδομένο πως πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα στήριξης

Ειδικότερα αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους, η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή μιας εφάπαξ ενίσχυσης σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, καθώς και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης έρχονται το 2024 νέες αυξήσεις στις συντάξεις (κοντά στο 4%), νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο (που έχει ήδη ψηφιστεί από το καλοκαίρι).

  • Εξετάζεται αν είναι δημοσιονομικά εφικτό να υπάρξει και μια έξτρα στήριξη στους πυροσβέστες (κάτι που θα κριθεί μέσα στην εβδομάδα).