Φαράγγι Σαμαριάς: Έντονες αντιδράσεις για την υπεύθυνη δήλωση που ζητά ο ΟΦΥΠΕΚΑ

 Φαράγγι Σαμαριάς: Έντονες αντιδράσεις για την υπεύθυνη δήλωση που ζητά ο ΟΦΥΠΕΚΑ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του ΟΦΥΠΕΚΑ για την είσοδο στο φαράγγι της Σαμαριάς με υπεύθυνη δήλωση και ανάληψη ατομικής ευθύνης από τους επισκέπτες. Μάλιστα οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και τον δήμαρχο Σφακίων, Μανούσο Χιωτάκη.

Το περασμένο Σάββατο, και λίγες μέρες μετά από τον πρόσφατο σεισμό 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Σούγιας, που προκάλεσε τον ακρωτηριασμό ισπανού τουρίστα από αποκόλληση βράχου, λόγω σεισμού πλάκωσαν το πόδι του, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ο οποίος διαχειρίζεται το Φαράγγι της Σαμαριάς επιστράτευσε την ατομική ευθύνη και πλέον ζητά την συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης από κάθε επισκέπτη προκειμένου να απολαύσει τον Εθνικό Δρυμό.

Η νέα κατάσταση θα ισχύσει από την ερχόμενη Τρίτη 22/8, καθώς το φαράγγι παραμένει κλειστό μέχρι και την Δευτέρα 21/8 μετά από τον πρόσφατο σεισμό 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Σούγιας, που προκάλεσε τον ακρωτηριασμό Ισπανού τουρίστα από αποκόλληση βράχου.

Απαράδεκτη, υπερβολική και καταχρηστική χαρακτηρίζει τη διαδικασία ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής, και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΟΦΥΠΕΚΑ, τονίζοντας πως συνιστά μια μάταιη και γραφειοκρατικής αντίληψης απόπειρα αποποίησης ευθυνών, που υποδηλώνει άγνοια τόσο σε σχέση με τη διαχείριση του Δρυμού της Σαμαριάς.

Όπως μεταδίδουν τα Ηania.news, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων απέστειλε σήμερα Δευτέρα 21/8, επιστολή με θέμα την ανάγκη άμεσης ανάκλησης της απόφασης ΟΦΥΠΕΚΑ στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Δήμαρχος Σφακίων: Ραγδαία πτώση επισκεπτών

Ανάλογη επιστολή απέστειλε προς τον Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και ο δήμαρχος Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης, λέγοντας πως «ο Δήμος Σφακίων τοποθετείται κατά της απόφασης αυτής, η οποία όπως είναι αναμενόμενο θα προκαλέσει ραγδαία πτώση στον αριθμό των επισκεπτών και στα έσοδα του φαραγγιού. Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει φόβο στους επισκέπτες και τους αποτρέψει από το να το επισκεφθούν».

Αντιπεριφερειάρχης Χανίων: Αποποίηση ευθυνών

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, αναφέρει τα εξής: “Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με ανακοίνωσή του στις 19 Αυγούστου 2023, ενημερώνει τους επισκέπτες ότι μετά τον σεισμό της 13ης Αυγούστου και την μετασεισμική ακολουθία, ο Δρυμός θα είναι ξανά επισκέψιμος για το κοινό την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023. Σε κάθε περίπτωση, οι επισκέπτες “… ενημερώνονται ότι αναλαμβάνουν πλήρως και ατομικά την ευθύνη για τους ενδεχόμενους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση, παραμονή και έξοδο τους από τον Εθνικό Δρυμό, δηλώνοντας, υπογράφοντας και προσκομίζοντας υποχρεωτικά στις εισόδους του φαραγγιού, σχετική υπεύθυνη δήλωση…”.

Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη, υπερβολική και καταχρηστική και σε κάθε περίπτωση συνιστά μια μάταιη και γραφειοκρατικής αντίληψης απόπειρα αποποίησης ευθυνών, που υποδηλώνει άγνοια τόσο σε σχέση με τη διαχείριση του Δρυμού της Σαμαριάς, όσο και γενικότερα για τις δραστηριότητες υπαίθρου. Και όλα αυτά σε μια χώρα με έντονο ανάγλυφο και καθημερινή σχεδόν σεισμική δραστηριότητα, στην οποία εκατομμύρια τουριστών, διασχίζουν, περπατούν, αναρριχούνται και ορειβατούν.

Βάσει αυτής της απόφασης, προτείνουμε στους επισκέπτες που έρχονται στην Κρήτη και στην Ελλάδα, να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι έρχονται εδώ υπ’ ευθύνη τους. Αν όμως ζητάμε υπεύθυνες δηλώσεις ότι φταίει ο επισκέπτης αν κάτι συμβεί, αν αντιμετωπίζουμε τα θέματα της υπαίθρου με αυτό το σκεπτικό, τότε είναι βέβαιο πως θα την οδηγήσουμε σε μαρασμό και εγκατάλειψη, καθόσον, εκτός των άλλων, δίνουμε την εντύπωση προς τρίτους ότι ως ανεύθυνοι πλέον, δεν νοιαζόμαστε για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτε βέβαια για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και διερχομένων, που θα πρέπει να αποτελούν πάγια και διαρκή επιδίωξη όλων μας.

Προφανώς, όσο υπήρχε σε εξέλιξη μια μετασεισμική δραστηριότητα το Φαράγγι της Σαμαριάς έπρεπε να μείνει κλειστό.

Αν όμως η μετασεισμική ακολουθία ολοκληρώθηκε και το φαράγγι ανοίγει ξανά, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον τρόπο που προτείνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ακόμα και αν αυτό συνιστά προσπάθεια να κινητοποιήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ώστε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

Καλούμε λοιπόν τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια Υπουργεία να άρουν άμεσα αυτό το μέτρο της υπεύθυνης δήλωσης, το οποίο καταφανώς δυσφημεί τον τόπο μας και θα αποτελέσει ένα πολύ κακό προηγούμενο για την διαχείριση των φαραγγιών, των περιπατητικών διαδρομών αλλά και γενικότερα όλο το σύστημα τουρισμού υπαίθρου της χώρας, που με τόσο κόπο και ενέργειες έχει καταστεί από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας”.

Η σχετική υπεύθυνη δήλωση είναι διαθέσιμη στο site έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων:

“Αναλαμβάνω πλήρη και ατομική ευθύνη για τους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση παραμονή και έξοδο από τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς» γράφει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη δήλωση”