Η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία – Εχθρός ο ”βίαιος ισλαμισμός”

 Η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία – Εχθρός ο ”βίαιος ισλαμισμός”

Η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας SAPO ανακοίνωσε σήμερα πως αυξάνει το επίπεδο της απειλής εναντίον της Σουηδίας από την τρίτη στην τέταρτη βαθμίδα μιας πενταβάθμιας κλίμακας, καθώς αυξάνεται διεθνώς η ένταση για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου σε διαδηλώσεις στη σκανδιναβική αυτή χώρα.

«Η απειλή εναντίον της Σουηδίας έχει σταδιακά αλλάξει και η απειλή επιθέσεων από δράστες στους κόλπους του βίαιου ισλαμισμού έχει αυξηθεί στη διάρκεια του έτους», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη SAPO, ενώ μέχρι τώρα η Σουηδία θεωρούνταν πως αποτελεί θεμιτό στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις, θεωρείται πλέον στόχος προτεραιότητας.

«Αποφάσισα σήμερα να αυξήσω το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από αυξημένο σε κρίσιμο επίπεδο», δήλωσε η επικεφαλής των σουηδικών υπηρεσιών πληροφοριών Σαρλότ φον Έσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η απειλή για επιθέσεις «θα διαρκέσει για καιρό» στη χώρα.

Τουρκική παρέμβαση

Στα τέλη Ιουλίου, η Τουρκία είχε προτρέψει τη Σουηδία να λάβει μέτρα κατά της καύσης του Κορανίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν είχε πει στον Σουηδό ομόλογό του, Τομπίας Μπίλστρομ, ότι η συνέχιση τέτοιων «απεχθών ενεργειών», υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, ήταν απαράδεκτη. Φιντάν και Μπίλστρομ είχαν συζητήσει παράλληλα την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.