Οργή για την προκλητική παρέμβαση του Κροάτη προέδρου υπέρ των νεοναζί οπαδών της Ντιναμό- Κυβερνητικές πηγές: “Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη”

 Οργή για την προκλητική παρέμβαση του Κροάτη προέδρου υπέρ των νεοναζί οπαδών της Ντιναμό- Κυβερνητικές πηγές: “Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη”

Σε μία εμμέσως αλλά εμφανώς υποστηρικτή των νεοναζί οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ προχώρησε ως γνωστόν ο Κροάτης πρόεδρος, προκαλώντας την “διπλωματική” απάντηση της Αθήνας για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς παρενέβη ευθέως στο ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και ζήτησε ουσιαστικά να αφεθούν ελεύθεροι όσοι Κροάτες των ακροδεξιών Blblack Blue Boys κατά την γνώμη του (…) δεν εμπλέκονται στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, σαν να μην αντιλαμβάνεται πως εκτός από το φρικτό έγκλημα υπάρχουν σειρά άλλων κακουργημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι Κροάτες οπαδοί.

Ο Μιλάνοβιτς προκαλεί ένταση στην ελληνοκρατικές σχέσεις με αυτή την προκλητική παρέμβαση, κόπτεται, όμως, ως φαίνεται περισσότερο για το ακροδεξιό ακροατήριο στην πατρίδα του.

Η απάντηση

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, ο οποίος επιχείρησε να παρέμβει και να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα για τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σημειώνεται ότι 71 χούλιγκαν έχουν προφυλακιστεί, ενώ η τρίτη και τελευταία ομάδα 33 χούλιγκαν απολογείται από το πρωί στους τρεις ανακριτές.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, μιλώντας αναφορικά με τις δικαστικές εξελίξεις μετά τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Ένωση Δικαστών: Ευθεία παρέμβαση και προσβολή των θεσμών οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας

Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, πήρε θέση για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τονίζοντας ότι είναι πολίτες που έχουν δικαιώματα.

Παραδέχτηκε πάντως ότι ήρθαν στην Ελλάδα «για να κάνουν επεισόδια».

Πρόεδρος Κροατίας για τους χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ: “Πήγαν για να κάνουν επεισόδια – Εκδίκηση των ελληνικών αρχών η κράτηση και των 100”

Ο Πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, αναφέρθηκε στην υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς τονίζοντας πως “αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους 100, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης”.
Ειδικότερα, ο Μιλάνοβιτς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαν στην Ελλάδα για να κάνουν επεισόδια, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι “είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε μια ζωή δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές”, λέγοντας παράλληλα ότι “η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες”.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι “αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους εκατό μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης”.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Κραατίας

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μιλάνοβιτς δήλωσε μεν ότι δεν μπορεί να στηρίξει τους συλληφθέντες Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, γιατί «πήγαν για να κάνουν επεισόδια», απέφυγε ωστόσο να τους αποδώσει τον χαρακτηρισμό «χούλιγκαν» και είπε ότι είναι πολίτες, που έχουν δικαιώματα, ενώ «οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν έχουν γίνει γνωστές».

Έτι περαιτέρω, ο Κροάτης πρόεδρος, σαν να προειδοποιεί την Αθήνα, υποστήριξε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση κρατήσει και τους 100, θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη». Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν άλλοι 40 χούλιγκαν (39 Κροάτες κι ένας Έλληνας), ενώ χθες, Παρασκευή, είχαν προφυλακιστεί άλλοι 30, οι 28 εκ των οποίων είναι Κροάτες.

Παράλληλα, ο Μιλάνοβιτς απάντησε και για την επιστολή που έστειλαν οι γονείς των συλληφθέντων μέσω της οποίας ζητούσαν την παρέμβαση των αρχών της χώρας.

«Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Αυτή η προθεσμία λήγει τώρα και αν παραταθεί η κράτηση για όλους τους συλληφθέντες που είναι 100 άνθρωποι δεν θα έχει λογική.