ΗΠΑ: Σε 45 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Kολομβιανός βαρόνος ναρκωτικών Οτονιέλ

 ΗΠΑ: Σε 45 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Kολομβιανός βαρόνος ναρκωτικών Οτονιέλ

Ο μέχρι πέρυσι αρχηγός του κολομβιανού καρτέλ Clan del Golfo, Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, γνωστός επίσης και ως Οτονιέλ, καταδικάστηκε από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη να εκτίσει 45 χρόνια κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών.

Αφού εκδόθηκε από τις αρχές της Κολομβίας στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, ομολόγησε τον Ιανουάριο του 2023 την ενοχή του ως προς την κατηγορία της διεθνούς διακίνησης κοκαΐνης, πιο συγκεκριμένα για την εισαγωγή στη αμερικανική αγορά 96 τόνων κοκαΐνης μέσω κεντρικής Αμερικής και Μεξικού.

Η δικαστής Ντόρα Ιρισάρι, εφαρμόζοντας την εισήγηση του εισαγγελέα, επισήμανε πως πρόκειται «χωρίς αμφιβολία για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών» που έχουν εκδικαστεί ποτέ από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν.

Ο Οτονιέλ, 51 ετών, αντιμετώπιζε ποινή που μπορούσε να φθάσει από τα 20 χρόνια κάθειρξης ως την ισόβια κάθειρξη. Καταδικάστηκε σε 45 χρόνια κάθειρξης για καθεμιά από τις κατηγορίες που τον βάραιναν, αλλά θα εκτίσει 45 χρόνια κατά συγχώνευση των ποινών.

Τον Ιανουάριο δέχθηκε εξάλλου να κατασχεθούν 216 εκατομμύρια δολάρια που αποταμίευσε από την παράνομη δραστηριότητά του.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ εξέφρασε ικανοποίηση για την καταδίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

«Αυτή η ποινή στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα βρει και θα εγγυηθεί πως θα λογοδοτήσουν οι αρχηγοί δολοφονικών οργανώσεων που διακινούν ναρκωτικά βλάπτοντας τον αμερικανικό λαό, όπου κι αν βρίσκονται κι όσος καιρός κι αν χρειαστεί», διαβεβαίωσε.

Πηγή: enikos.gr