Ερντογάν: Η Τουρκία δεν έχει προβλήματα με τους γείτονές της που δεν μπορεί να τα λύσει

 Ερντογάν: Η Τουρκία δεν έχει προβλήματα με τους γείτονές της που δεν μπορεί να τα λύσει

Τις βασικές κατευθύνσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και τον ρόλο της χώρας τους στις διεθνείς εξελίξεις ανέλυσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. «Η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα play maker, που έχει αφήσει το στίγμα της στις διεθνείς σχέσεις, επιδιώκει την ανάμειξή της σε πολλά κρίσιμα θέματα και η στάση της παρακολουθείται στενά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στους Τούρκους πρεσβευτές ισχυριζόμενος ότι η Άγκυρα παίζει πλέον ενεργό ρόλο στο πεδίο αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων .

«Η Τουρκία δεν παρακολουθεί από τις κερκίδες»

«Η Τουρκία, που βρίσκεται στην καρδιά τριών ηπείρων, δεν μπορεί να παρακολουθεί τα γεγονότα από τις κερκίδες. Είναι υποχρέωση μας να βρισκόμαστε στο γήπεδο. Παρεμβαίνουμε στα γεγονότα της περιοχής μας θέτοντας στο επίκεντρο την Τουρκία. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της διπλωματίας, στοιχεία σκληρής και ήπιας ισχύος. Το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο και στο τραπέζι δεν είναι για μας επιλογή αλλά υποχρέωση. Όπως δεν επιδιώκουμε την ένταση, έτσι δεν ενδίδουμε και σε πιέσεις, υπομονετικά και έντιμα. Μας ενδιαφέρει η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας».

Οι σχέσεις με τους γείτονες

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες. Χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα ή άλλες χώρες, είπε ότι «ειδικά με τους γείτονές μας, είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο συνεννόησης».

«Δεν επιδιώκουμε να τσακωθούμε με κανέναν. Προσπαθούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των φίλων μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

ερδογαν2

«Αν ο πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα εξαπλωθεί, θα είναι καταστροφή»

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η στάση της Τουρκίας στην Ουκρανία έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα σε όλο τον κόσμο.

«Από τις 17 Ιουλίου, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είχε ανασταλεί. Την περασμένη εβδομάδα, συνομίλησα με τον Πούτιν και συζητήσαμε το θέμα. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος σε αυτό το θέμα. Η θετική ατμόσφαιρα που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα δεν έγινε καλά δεκτή από ορισμένες χώρες. Αντιθέτως, έριξαν λάδι στη φωτιά. Δεν θέλουμε αυτή η ένταση να συνεχιστεί περαιτέρω. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ειλικρινά με όλα τα μέρη. Ειδικά, αν ο πόλεμος εξαπλωθεί στη Μαύρη Θάλασσα, θα είναι καταστροφή.