Νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, έξι νεκροί

 Νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, έξι νεκροί

Τέσσερις Σύροι στρατιωτικοί και δύο φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών θέσεων και αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στην περιφέρεια της Δαμασκού, ανέφερε ΜΚΟ.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για τέσσερις στρατιωτικούς νεκρούς και άλλους τέσσερις τραυματίες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στο πεδίο, «τέσσερις σύροι στρατιωτικοί συμπεριλαμβανομένου αξιωματικού σκοτώθηκαν, καθώς και δυο φιλοϊρανοί μαχητές».

Άλλοι δύο σύροι στρατιωτικοί και πέντε αλλοδαποί μαχητές τραυματίστηκαν στα πλήγματα, τα οποία είχαν στόχο «θέσεις και αποθήκες όπλων και πυρομαχικών» κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ακόμα πως αποθήκες όπλων και πυρομαχικών φιλοϊρανικών οργανώσεων, που μάχονται στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, καταστράφηκαν.

Το πρακτορείο SANA από την πλευρά περιορίστηκε να αναφέρει πως οι επιδρομές προκάλεσαν υλικές ζημιές, προσθέτοντας πως ορισμένοι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Δαμασκό μετέδωσε πως άκουσε αρκετές εκρήξεις μέσα στη νύχτα.

«Στις 02:20 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από το κατεχόμενο Γκολάν, στοχοποιώντας περιοχές στην περιφέρεια της Δαμασκού», ανέφερε στρατιωτική πηγή στο SANA.

Ουδέν σχόλιο

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έδωσε την τυποποιημένη απάντηση «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης».

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιδίως ιρανών στρατιωτικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, πάνω απ’ όλα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σπανίως επιβεβαιώνει επίσημα τις επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο αυτού του ακήρυκτου πολέμου, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του προ των πυλών του.

Από την έναρξη της εξαιρετικά περίπλοκης ένοπλης σύρραξης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους, η Τεχεράνη ανέπτυξε στρατιωτικούς της, που παρουσιάζονται ως εκπαιδευτές ή «σύμβουλοι», για να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό. Πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Τη 19η Ιουλίου, τρεις μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον θέσεων του κυβερνητικού στρατού και οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν κοντά στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Δαμασκός, που αναφέρθηκε μόνο σε δυο τραυματίες σε εκείνη την επιδρομή, αξίωσε ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να «λάβουν άμεσα μέτρα» προκειμένου να «σταματήσουν αυτές τις εγκληματικές πολιτικές του Ισραήλ».

Στις αρχές του Ιουλίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ και αποθηκών πυρομαχικών στη βορειοδυτική περιφέρεια της Χομς (κεντρικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Ιρανός, μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

Έπληξε επίσης βάση της αντιαεροπορικής άμυνας στην Κάντμους, στην επαρχία Ταρτούς, κατά την ίδια πηγή.