Libération: Η λίστα Μητσοτάκη και η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”

 Libération: Η λίστα Μητσοτάκη και η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις αναπαράγονται από σειρά διεθνών ΜΜΕ, κι ένα από αυτά είναι η γαλλική Liberation.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στο δημοσίευμα της Liberation καταγράφεται το χρονικό των εξελίξεων, αρχής γενομένης από το κυριακάτικο φύλλο του Documento, φτάνοντας στο πέναλτι που σφυρίχτηκε το απόγευμα της Κυριακής στο «αιώνιο» ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο.

Η γαλλική εφημερίδα θέτει σκωπτικά το ερώτημα για το αν ένα φαινομενικά άσχετο με την πολιτική γεγονός είναι ικανό να ανατρέψει την κυβέρνηση, η οποία ταρακουνιέται τις τελευταίες μέρες από τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές υπουργών και επιχειρηματιών από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.
O ανταποκριτής της εφημερίδας, Φαμπιάν Περιέ, επικαλείται τις αποκαλύψεις του Documento και γράφει ότι παραπάνω από 160 προσωπικότητες έχουν πέσει θύματα του λογισμικού. Ειδική μνεία κάνει στο γνωστό επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ αναρωτιέται αν η κυβέρνηση το παρατράβηξε.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται εκτεταμένα στις αντιδράσεις των παραγόντων του Ολυμπιακού μετά το τέλος του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τις οποίες τις χαρακτηρίζει ως μη τυπικές ενός θερμοκέφαλου παράγοντα μετά από ένα κακό παιχνίδι, αφού συνεχίστηκαν και στην εφημερίδα «Τα Νέα», ιδιοκτησίας Μαρινάκη, που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Όλα στο φως», αναφερόμενα στις υποκλοπές. Στη συνέχεια περιγράφει το πώς ο Μαρινάκης από υποστηρικτής της κυβέρνησης και του κόμματος, σε αυτό που αποκαλείται διαπλοκή στην Ελλάδα, έγινε επικριτής τους, εξαιτίας των δικαστικών του υποθέσεων.

Αναφορά γίνεται επίσης και στην επίσκεψη της επιτροπής PEGA, καθώς και στην ελλιπή ανταπόκριση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της επιτροπής, που ερευνά το εύρος του δικτύου παρακολούθησης του παράνομου λογισμικού. Επιλέγει να κλείσει το ρεπορτάζ του με τα λόγια του Κώστα Βαξεβάνη έξω από τον Άρειο Πάγο, σχετικά με «το μοναδικό δίκτυο παρακολούθησης, που έχει το Μητσοτάκη ως εγκέφαλο» και το παρανοϊκό κράτος που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Επιπλέον αναφέρεται το σοκ των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης, ενώ δεν παραλείπεται η απάντηση της κυβέρνησης, μέσω του Γιάννη Οικονόμου, ότι οι αποκαλύψεις στερούνται αποδείξεων.

Πηγή: documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα