• 5 Αυγούστου, 2021

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 12 για τα προνόμια – Πρώτες αντιδράσεις – Στροφή με τους Ρώσους πολίτες… λόγω Μέρκελ

 Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 12 για τα προνόμια – Πρώτες αντιδράσεις – Στροφή με τους Ρώσους πολίτες… λόγω Μέρκελ

Στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για σήμερα το πρωί, θα “κλειδώσει” το πλαίσιο των διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους και θα πιστοποιηθεί το επίπεδο προετοιμασίας των συναρμόδιων υπουργείων για την εφαρμογή τους. Από τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα εξαρτηθεί και η μέρα των ανακοινώσεων (απόψε ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα), που θα γίνουν απο τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία θα εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Της Στεφανίας Μουρελάτου 

Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κεντρικό πλαίσιο που σύμφωνα με πληροφορίες εχει οριστικοποιηθεί, κατατείνει στην ελεύθερη χωρίς μάσκες πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε χώρους άθλησης, εστίασης και ψυχαγωγίας, χώροι που αν επιλέξουν να λειτουργήσουν μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους θα έχουν πληρότητα ως 100%.

  • Αντίθετα, αν λειτουργήσουν μικτά δηλαδή και για ανεμβολίαστους, τότε η πληρότητα τους θα κατεβαίνει αισθητά προκειμένου να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης. “Πάσο” θα είναι ένας κωδικός QR που μέσω εφαρμογής του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής, θα σκανάρουν οι υπεύθυνοι των ανωτέρω χώρων για να διακριβώνουν την εγκυρότητα του εκάστοτε πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ήδη στην κυβέρνηση φτάνουν διαμαρτυρίες από την εστίαση και την ψυχαγωγία οτι η δημιουργία καταστημάτων ή θεαμάτων δύο ταχυτήτων δεν είναι εφικτή ιδέα και πως είναι αδόκιμο να κάνουν τους “ελεγκτές” των πελατών τους. Πολλώ δε μάλλον να καλούνται να επιλέξουν τώρα ποιος τζίρος θα είναι μεγαλύτερος μελλοντικά για να κρατήσουν ζωντανή την επιχείρηση τους με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων επί του ενήλικου πληθυσμού είναι στο 39,4%.

  • Αρνητική φαίνεται να είναι και η αντιπολίτευση, που δίνει έμφαση στην συστηματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αντί διαχωριστικών λογικών, που όπως σημειώνουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τα καμπανάκια της Άνγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια των πρωτοκόλλων, που ακολουθεί η χώρα μας στα σύνορα για τους Ρώσους τουρίστες με δεδομένο ότι το εμβόλιο Sputnik V δεν είναι εγκεκριμένο από τις ευρωπαϊκές αρχές, έφεραν αλλαγή πλεύσης. Συνυπολογίζοντας την έκθεση της Ρωσίας στην μετάλλαξη Δέλτα, πλέον και οι εμβολιασμένοι με το Sputnik V θα προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών , ενώ επιπρόσθετα θα υποβάλλονται και σε τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις πύλες εισόδου της χώρας.