Τι επιδιώκει ο Τσίπρας με τον αιφνιδιασμό της πρότασης δυσπιστίας

 Τι επιδιώκει ο Τσίπρας με τον αιφνιδιασμό της πρότασης δυσπιστίας

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας πριν παρέλθει ένα 6μηνο. Ακριβώς γιατί υπάρχει πρόνοια το κοινοβουλευτικό αυτό «όπλο» να χρησιμοποιείται με φειδώ. Η συζήτηση στην Βουλή θα είναι 3ήμερη και κατά την διάρκειά της αναμένεται να πάρουν τον λόγο οι κορυφαίοι υπουργοί και τα στελέχη των κομμάτων. Εξυπακούεται ότι – την τελευταία ημέρα – θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα ήταν σαφώς αιφνιδιασμός. Κάτι που προκύπτει και από την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πρώτες κυβερνητικές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα, έκπληκτος, ξεκίνησε να «παίζει καθυστερήσεις» επικαλούμενος γραφειοκρατικά ζητήματα. Όπως το αν κατατέθηκε γραπτώς κι επισήμως η πρόταση με τις 50 απαραίτητες υπογραφές. Κινούμενος στα όρια του Κανονισμού της Βουλής έδωσε τον χρόνο στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον Βασίλη Κικίλια να απαντήσουν σε όσα είχε πει νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αξίωσαν την άμεση λήξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Πάντως οι δύο υπουργοί δεν σχολίασαν την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και αρκέστηκαν στα ζητήματα της αρμοδιότητας τους.

Ο σχεδιασμός Τσίπρα

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξηγούσαν κομματικές πηγές, πρόκειται για μια πρόταση μομφής, ώστε να έρθουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και προπάντων ο κ. Μητσοτάκης που επιχείρησε να κρυφτεί και να επιχειρηματολογήσουν μόνοι τους, με όλη την αντιπολίτευση απεναντι, υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όχι να περάσουν μουλωχτά, όπως αναφέρουν, με διαδικασιες fast track αυτό που δεν τόλμησε να ζητήσει ούτε το ΔΝΤ και δεν έκανε καμία κυβέρνηση τα χρόνια μνημονίων, δηλαδή άρση προστασιας πρωτης κατοικιας.

Όσο για ισχυρισμό της ΝΔ για πλειστηριασμους επι ΣΥΡΙΖΑ,οι ίδιες κομματικές πηγές απαντούσαν πως ούτε ενας πρωτης κατοικιας δεν έγινε επί δικής τους διακυβέρνησης. “Εκτος εάν υπερασπίζεται στρατηγικους κακοπληρωτες που έχασαν ενδεχομενως δεύτερη Τρίτη η Τετάρτη κατοικία. Με τον πτωχευτικό της ΝΔ δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία. Και χάνεις το σπίτι σου και πληρώνεις. Ειδικά σε μία οικονομική και κοινωνική συγκυρία που οι επιλογές της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία οδηγούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συνολική εκτόξευση των χρεών, η κυβέρνηση λειτουργεί ως μακρύ χέρι των τραπεζών, καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και οδηγεί πολίτες και νοικοκυριά σε μαζική φτωχοποίηση, πτώχευση, αθρόους πλειστηριασμούς. Και φυσικά την ίδια ώρα οι τράπεζες με ασυλία που παίρνουν από κυβέρνηση χαρίζουν δάνεια δις με πρωτοφανεις ρυθμίσεις για στρατηγικούς κακοπληρωτές , φίλους της ΝΔ, όπως εφοπλιστές”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει εκ των υστέρων, προϊδέασε τόσο για την κοινοβουλευτική του πρωτοβουλία όσο και για τους λόγους που αυτή πραγματοποιήθηκε.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην είναι εδώ, να απέχει από τη σημερινή συζήτηση και από την ψήφιση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους φτωχούς, νεόπτωχους της διακυβέρνησής του. Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δεκαέξι μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας και φροντίζει πάντοτε να αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από την πλευρά σας ουσιαστικά επιχειρήματα».

Ουσιαστικά με αυτή του την αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας, αποσαφήνισε πως ο πραγματικός στόχος της κίνησης δεν ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αλλά το να πραγματοποιηθεί στην Βουλή μια συζήτηση παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ένα θέμα που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μην συνδεθεί με το πρόσωπό του. Πλέον όμως με αυτή την εξέλιξη υποχρεωτικά θα το υπερασπιστεί. Παράλληλα εφόσον η πρόταση δυσπιστίας είναι ουσιαστικά μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, αντικειμενικά εκτός από το ζήτημα της α’ κατοικίας θα «συμπαρασύρει» και τα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Με πρώτο φυσικά την έξαρση της πανδημίας αλλά και τα εθνικά θέματα.

Παρεμβαίνοντας στην χθεσινή συζήτηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αντιμετωπίσουν αρνητικά την πρωτοβουλία, ιδίως από την στιγμή που έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο. Όπως σχολίασε «η πρόταση δυσπιστίας η οποία κατατέθηκε δίνει ακριβώς, όχι απλά το περιθώριο, αλλά τη μεγάλη άνεση σε όλους, πολιτικούς αρχηγούς, κοινοβουλευτικούς, σε όλους τους Βουλευτές επί τρεις μέρες να αναπτύξουν τις απόψεις τους γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα, γι’ αυτό το κορυφαίο νομοσχέδιο».

Σχετικά Άρθρα